Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Schiphol verkeerstoren
Schiphol verkeerstoren
26 oktober 2012

Schiphol koopt 35 elektrische bussen

Schiphol gaat 35 elektrische bussen kopen om passagiers van en naar het vliegtuig te brengen. 

Vanaf 2014 moeten ze rijden, zo maakte Schiphol vandaag bekend. De luchthaven claimt dat het ook dan nog een wereldprimeur is. Geen andere luchthaven ter wereld biedt passagiers elektrisch vervoer naar het vliegtuig aan. De proeven met twee bussen deze zomer verliepen blijkbaar positief. ''Afgelopen zomer is een succesvolle proef op Schiphol met 2 elektrische bussen gehouden. Met de keuze voor het elektrisch vervoer van passagiers naar het vliegtuig, zet Amsterdam Airport Schiphol weer een belangrijke stap in het verminderen van onder meer de CO2-uitstoot'', zegt het bedrijf.

De aanbesteding zal de komende periode gebeuren via een Europese aanbesteding.

Schiphol maakt steeds meer gebruik van elektrisch aangedreven voertuigen op en rond de luchthaven. Zo kan het personeel van Amsterdam Airport Schiphol voor ritten op en rod de luchthaven gebruik maken van diverse elektrische voertuigen. Die ideaal zijn voor de korte afstanden die het personeel dagelijks moet afleggen op het luchthaventerrein. Schiphol stelt hier 4 elektrische auto’s voor beschikbaar, waaronder twee Nissan Leafs en een aantal elektrische scooters.

Ook steeds meer bedrijven op het luchthaventerrein maken gebruik van elektrisch vervoer. Zo beschikt kantoorgebouw The Outlook vanaf november 2011 over elektrische een aantal oplaadpunten in de parkeergarage. En heeft de ANWB in september zijn eerste elektrische wegenwachtwagen op Schiphol in gebruik genomen. Ook Van Gansewinkel, de afvaldienstverlener, rijdt elektrisch. Een elektrische vuilniswagen haalt jaarlijks zo’n 12.500 ton restafval op bij een groot gedeelte van de kantoren op de luchthaven. Het ingezamelde afval wordt in een afvalenergiecentrale verwerkt en omgezet in elektriciteit, waarmee de vuilniswagen vervolgens weer wordt opgeladen en aangedreven. Hierdoor wordt er op jaarbasis maar liefst 8 ton minder aan CO2 uitgestoten. 

Schiphol en duurzaamheid