Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Carola Schouten
Carola Schouten
04 februari 2018

Schouten onderzoekt verborgen kosten voedsel

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil onderzoeken hoe verborgen kosten van voedsel berekend kunnen worden. Dit meldde ze de Tweede Kamer naar aanleiding van schriftelijke vragen van D66. Willem Lageweg van de Transitiecoalitie Voedsel was deze week al op het ministerie. Deze coalitie vertegenwoordigt 100 bedrijven.

Boerendochter Schouten liet weten ‘in gesprek met maatschappelijke partijen en kennisinstellingen de wenselijkheid en mogelijkheden’ te willen verkennen.

Schouten over haar onderzoek: “Het gaat daarbij vooral om het verkennen van werkwijzen waarmee we de werkelijke kosten van voedsel niet alleen op een transparante manier in beeld kunnen brengen, maar ook het inzicht kan worden vergroot in hoe partijen, waaronder de overheid, kunnen sturen op het verlagen van de externe kosten. Belangrijk daarbij is welke informatie, inzichten en data overheid en maatschappelijke partijen (bedrijven, NGO's, burgers) daarvoor nodig hebben.”

Schouten stelt in haar brief aan de Tweede Kamer het verduurzamen van het voedselsysteem als doel te onderschrijven.

De Transitiecoalitie Voedsel overhandigde Schouten de nodige onderzoeken, zoals die van EY en de Sustainable Food Trust, waarin de hoge verborgen gezondheidskosten opvallen. De minister kreeg al eerder het rapport ‘The Hidden Cost of Uk Food’, een Britse studie.

Lageweg geeft een samenvatting van de conclusies: “Goedkoop maar ongezond voedsel produceren is water naar de zee dragen. Je bent misschien weinig geld kwijt in de supermarkt, maar als mensen er ziek van worden, zijn de maatschappelijke kosten enorm. Die mag je alsnog in de vorm van belastingen of zorgpremies betalen. Het is veel verstandiger om boeren een faire prijs te betalen in ruil voor een gegarandeerd gezond product. Gezondheid staat bovenaan.”

Lageweg beluisterde in het overleg op het ministerie dat bij ambtenaren begint “door te dringen dat het huidige voedsel- en landbouwbeleid een doodlopende weg is ingeslagen. Niet alleen onze Transitiecoalitie laat dit weten, op het  ministerie zijn ook andere signalen binnengekomen. We hopen dat het ministerie hier dus stevig mee aan de slag gaat. In april horen we of de actie die we willen er komt.”

Brief van minister Carola Schouten over de verborgen kosten van voedsel.

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier