Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Buurjongens: Plantenschutting
Buurjongens: Plantenschutting
26 maart 2014

Een vogel- en buurvrouwvriendelijke schutting

Een schutting die weer een ouderwets praatje met de buurvrouw mogelijk maakt. Over het gezamenlijke vogelhuisje bijvoorbeeld. De ‘Buurjongens’ maken de tuin weer socialer.

Achterstraatjes in Nederland doen denken aan enge straten in San Salvador, de hoofdstad van El Salvador. Alles hekwerken en muren hoog opgetrokken, deuren op slot. Geen uitwijk mogelijk. Je hoopt maar dat er geen auto met geblindeerde ramen stopt waar een paar gewapende mannen uit springen.

Hoe is het hier in Nederland ook zo ver kunnen komen?  Is dit de erfenis van twintig jaar Rijdende Rechter, die ons al die jaren de meest idiote burenruzies presenteert? Is de privacy niet omgeslagen in: in mijn tuin wil ik niemand zien?

De Buurjongens Nico, Maarten en Max gaan dwars tegen deze overheersende ‘met niemand wat te maken’-sfeer in. Ze bieden schuttingen aan, die het mogelijk maken weer een gezellig praatje met ‘Buuf’ te maken. En toch voldoende privacy bieden om lekker bloot op je ligbed te zonnen en naar je prachtige bloembakken te kijken. Die aan dezelfde schutting hangen. Net als het vogelhuisje dat aan twee kanten open is en dus met de buren wordt gedeeld. De natuur kan door de open uitwerking in de schutting ook weer wat grotere afstanden afleggen.

De Buurjongens vinden: “De huidige schuttingcultuur in Nederland zorgt ervoor dat de natuurlijke omgeving wordt opgeknipt in allemaal kleine gebiedjes. Hierdoor wordt de habitat van insecten, amfibieën en zoogdieren verkleind en versnipperd.”

Met de alweer wat oudere Groenschutting wonnen ze prijzen. Een  quote uit een van de juryrapporten: “Unieke en positieve eigenschappen; alles uit Europa, duurzaam, eco, praktisch en vernieuwend. Je kunt er je eigen invulling aan geven door geïntegreerde bloembakken. Een sociaal component door zowel individueel gebruik, als samen met de buren. Bewustzijn stimuleert de eigen creativiteit.”

Deze Groenschutting is te verkrijgen vanaf 229,- euro per wanddeel. Het is een indicatie voor De prijzen van de nieuwe plantenschutting, die vele variaties kent. Het is daarom stukwerk.

De schutting zijn ook uit milieuoogpunt duurzaam. De schuttingdelen zijn gemaakt van onbehandeld inlands Lariks hout met een lange levensduur. Er is bewust gekozen voor een lokale houtsoort uit duurzaam beheerde bossen. Lariks hout is de meest duurzame Europese naaldhoutsoort en heeft een minimale verwachte levensduur van 15 jaar. Daardoor kan het gerust onbehandeld gebruikt worden. Het hoeft niet onderhouden te worden en zorgt ook nog eens voor een minimale belasting van het milieu. Wel zo fijn om hout in je tuin te hebben dat niet vol zit met chemische middelen.

Over de Buurjongens en hun bijzondere schuttingen