Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
energy
energy
31 december 2014

Bied als energiereus services aan coöperaties

Het moet er toch een keer van komen, anders wordt het openbare energienet onbeheersbaar. In 2015 moeten daarom samenwerkingsovereenkomsten tussen groepen consumenten en energiemaatschappijen van de grond komen.

Waar zijn de vele nieuwe coöperaties goed in, die burgers bundelen om gezamenlijk zonnepanelen in te kopen en op hun daken te leggen? Het verbinden van consumenten. Daar zijn geen dure advertentiecampagnes voor nodig. Aan een printer en een zaaltje hebben mensen genoeg om hun enthousiasme te bundelen.

Daarna ontstaat echter wel een probleem. Er is professionaliteit voor nodig om later de opbrengst te verdelen. Rekeningen te versturen. Administratie te voeren. Laat dat nu net de core business zijn van de grote energiemaatschappijen. Die er alle belang bij hebben om aan te sluiten op deze omslag naar een duurzame energiehuishouding van Nederland.

Er wacht straks namelijk nog een enorme opgave, om al die kleine initiatieven in te passen in de infrastructuur van de energiehuishouding van Nederland.

P+ columniste Marga Edens van RWE schreef daar al over, dit jaar in P+. In Duitsland, waar de duurzame energieopwekking in 2014 recordcijfers opleverde, wordt al druk getekend aan schema’s om de opwekking van groene stroom door particulier initiatieven en die van de energiereuzen in elkaar te schuiven. “How do we link up all of those solar panels and micro –CHP units? How do we integrate all of these small, private systems to facilitate a large supply of power that is available 24/7? We achieve this by organising the energy supply differently.”

Bundeling van krachten kan particulieren extra voordelen opleveren, voorspelt Edens.

Zie de linkerkolom onderaan voor dit artikel van Marga Edens (in het Engels).

Zie de linkerkolom onderaan voor dit artikel van Marga Edens (in het Engels).
 

Downloads

Meer info download je hier:

Marga Edens on 'Small. The New Big' (318 kb)
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier