Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
omaatje
omaatje
19 september 2014

1 Dag in het slimme huis van Green-A-Tec

Leeft mijn oude moedertje nog wel? Ze neemt al de hele dag de telefoon niet op! Dankzij het slimme doosje van Green-A-Tec kunnen bezorgde kinderen toch op afstand waken over hun bejaarde ouders, die nog zelfstandig thuis wonen.

Het doosje is van Nederlandse makelij en moet de concurrentie aangaan met gigantische tegenstanders. Er is echter een voordeel en dat heeft te maken met privacy en vertrouwen. Gaat Google straks alles weten, omdat hun slimme systeem om commerciële redenen alle data over ons leven verzamelt? Of kiezen we voor een veilig Nederlands slim huis, zoals Green-A-Tec ons dat belooft? Met gegarandeerde privacy?

Green-A-Tec is een jonge start-up, maar wist al de sympathie van Alliander te winnen. Deze netwerkbeheerder toont een voorkeur voor ‘open source’ software om het slimme huis van de toekomst in te richten. Als alle softwarebouwers in alle openbaarheid meedenken, is de kans niet zo groot dat een groot bedrijf winst wil maken met gegevens als: hoe laat vertrekt u van huis, hoe laat komt u weer thuis, hoeveel stroom verbruikt u ’s avonds, hoe laat gaat u naar bed?

Op de website van Green-A-Tec staat een erg leuke beschrijving van wat nu precies een slim huis inhoudt. Hier een dag uit het leven van Sanne, die het ‘slimme doosje’ van Green-A-Tec heeft geïnstalleerd.

De ochtend: Heb ik het strijkijzer wel uitgezet?
Het is vrijdagochtend en Sanne heeft zo een belangrijke afspraak op haar werk. Voordat ze naar kantoor gaat wil ze nog even snel haar blouse strijken. Zodra Sanne is aangekomen op kantoor vraagt ze zich af of ze het strijkijzer wel uit het stopcontact heeft gehaald. Door het SLIMME doosje weet Sanne dat de stopcontacten automatisch worden uitgezet als ze het huis verlaat. Voor de zekerheid kan ze ook kijken op haar Smartphone of het stopcontact daadwerkelijk uit is waarin het strijkijzer zou moeten zitten.

Lunchpauze: Leeft mijn schoonmoeder nog wel?
Sanne zit op kantoor, het is lunchtijd. Ze vraagt zich af hoe het gaat met haar schoonmoeder en besluit haar te bellen. Ze krijgt geen gehoor. Sanne vraagt zich af of er iets met haar schoonmoeder aan de hand is, het kan natuurlijk ook zo zijn dat ze even weg is of misschien wel een middagdutje doet. Haar schoonmoeder heeft haar echter toegang gegeven tot de bewegingssensoren in haar huis. Sanne kan zien dat ze ’s ochtend s beneden is geweest en om 12:00 uur de deur is uitgegaan. Ze vraagt aan het systeem om haar een SMS te sturen als haar schoonmoeder weer thuiskomt. Om 13:15 krijgt ze de SMS en kan ze nog net voor het einde van haar lunchpauze even met haar schoonmoeder bijpraten.

De middag: Is mijn zoon wel thuis gekomen?
Joshua is om 15.00 uur klaar met school en zou om 15.15 uur thuis moeten zijn. Het liefst zou Sanne voor hem thuis zijn maar dit kan helaas niet met haar werk. Ze wil wel graag weten of hij ook daadwerkelijk thuis is gekomen. Ze heeft het SLIMME Doosje van Green-A-Tec opdracht gegeven haar een push-bericht te versturen zodra Joshua de voordeur open doet.

De avond: Is het al lekker warm thuis?
Sanne komt thuis vanuit haar werk, het is donker buiten. Er is niemand thuis. Als Sanne bij de voordeur komt gaat automatisch de buitenverlichting aan. Op het moment dat Sanne de voordeur opent zet het SLIMME Doosje de lichten in de gang en keuken gezellig aan.

Sanne loopt door naar de woonkamer, die voelt prettig aan. Ze had namelijk het SLIMME Doosje op haar werk al laten weten dat ze naar huis kwam. Het SLIMME Doosje heeft er vervolgens voor gezorgd dat de verwarming in de woonkamer al twee graden hoger is gezet. Met een druk op een knop gaan alle lampen aan op precies de goede dimstand en begint de muziek zachtjes te spelen. Peter komt even later thuis met de boodschappen.

Peter stelt voor om te koken, waarop Sanne besluit de was op te gaan hangen. Op het moment dat Sanne het SLIMME Doosje liet weten dat ze naar huis kwam heeft ze ook gelijk de wasmachine aan laten zetten met de was die ze er die ochtend al had ingedaan. Peter zet de muziek en de werkverlichting in de keuken aan en start met koken. Als Peter klaar is met koken wordt met één druk op de knop de muziek zachter gezet, gaat de sfeerverlichting aan en de werkverlichting uit.

Peter ruimt na het eten de tafel af en stopt de vaat in de afwasmachine, Sanne kleedt zich om, om naar de sport te gaan. Peter gaat naar de werkkamer om nog even te werken nu Sanne ochtend naar de sport is. In zijn werkkamer is het nog iets te koud maar hij weet dat als de bewegingsmelder in de werkkamer hem ziet om deze tijd dat automatisch de thermostaatkraan in zijn kamer op 21 graden wordt gezet. Zodra hij langer dan tien minuten uit de werkkamer is gaat de thermostaatkraan weer op 16 graden. Na tien minuten begint het al lekker warm te worden.

Na het sporten komt Sanne thuis. Peter stopt met werken en ze kijken samen nog een film. Het SLIMME Doosje weet dat als Sanne na 21:00 in de wintermaanden op de bank gaat zitten ze het koud krijgt. Het SLIMME Doosje zorgt er dan voor dat automatisch het infraroodpaneel boven de bank wordt aangezet. Sanne knapt er helemaal van op.

Om 22:00 uur zet het SLIMME Doosje de thermostaat kraan in de badkamer op 22 graden. Als Sanne dan om 23:00 uur naar boven gaat komt ze in een heerlijk warme badkamer. Na de film zet Peter de afwaswasmachine aan en gaat ook naar boven. Met één druk op een knop op zijn Smartphone gaan één voor één alle lichten uit, sommige stopcontacten gaan uit en op diverse plaatsen in huis worden de thermostaatkranen lager gezet. De centrale thermostaat in de woonkamer gaat op 16 graden en het alarm gaat automatisch aan.

De morning after: Staat de CV lager omdat de zon schijnt?
De volgende ochtend kunnen ze uitslapen en Peter weet dat als het SLIMME Doosje op internet ziet dat de zon gaat schijnen, de Cv-installatie al eerder uitgaat zodat de zon de opwarming doet en niet de Cv-installatie. Peter weet dat de energierekening dit jaar veel lager uitvalt door het SLIMME Doosje dan vorig jaar. Hij gaat opgewekt naar bed.
Vroeger moest hij nog wel eens zijn bed uit om te controleren of alle lichten uit waren. Maar dat is nu gelukkig definitief voorbij.

Green-A-Tec is gestart als een familiebedrijf, door John en Jesse Kerkhoven. Vader John kennen wij van P+ als de architect van het Transitiemodel, een bijzonder software-systeem waarop het mogelijk is uit te rekenen wat het effect is van het inruilen van vervuilende energiecentrales voor bijvoorbeeld zonnepanelen. Hij bedacht het slimme doosje toen hij voor zijn gezin een nieuw energie-neutraal huis aan het bouwen was. Zijn zoon bouwde de software en leidt nu de onderneming.

Meer over Green-A-Tec