Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
19 februari 2013

Snelle acceptatie van slimme meter

Slechts een klein percentage van de consumenten weigert de slimme energiemeter of laat de communicatiefunctie daarvan uitschakelen. Dat blijkt een rapportage over de eerste ervaringen met de slimme meter, die sinds vorig jaar in nieuwbouwhuizen en op aanvraag wordt geleverd.

Volgens een eerdere kosten-batenanalyse zou er een probleem ontstaan als meer dan 20 procent van de huishoudens de slimme meter weigert. Dan zou het maatschappelijk niet rendabel zijn de invoering door te zetten. Maar daarvoor hoeven de energiebedrijven en minister Kamp van Economische Zaken op basis van de eerste ervaringen niet te vrezen.

In de eerste helft van vorig jaar zijn op ruim 120.000 adressen slimme meters aangeboden. Het aantal geweigerde apparaten in die periode bedraagt 2,3 procent en het aantal meters dat administratief is uitgezet blijft beperkt tot 0,3 procent.

Kamp zal de komende periode onder meer aandacht hebben voor de beveiliging van de communicatie van de slimme meter, die automatisch meterstanden doorgeeft. De Consumentenbond heeft zorgen geuit over de mogelijkheden om meters te hacken en de energietoevoer af te sluiten.

De Consumentenbond voert momenteel overleg met de energiebedrijven over deze kwestie, aldus de minister. Hij hoopt dat de partijen er binnenkort uit zijn ‘zodat de conclusies van dit proces tijdig betrokken kunnen worden bij de besluitvorming over de specificaties en inkoop van de volgende meterversies’.

De rapportage bevat nog geen gegevens over energiebesparing als gevolg van de slimme meter – een van de belangrijkste argumenten voor de invoering. Pas in juni 2013 kunnen hierover de eerste voorlopige conclusies worden getrokken. De energiebesparing zou bijvoorbeeld moeten komen van het tweemaandelijkse energieverbruiksoverzicht dat consumenten met een slimme meter ontvangen.
Kamp gelooft net als zijn voorgangers in de mogelijkheden hiervan. “Dankzij de slimme meter krijgen mensen inzicht in wat ze verbruiken. Daardoor kunnen mensen makkelijker energie besparen en daarmee hun energierekening verlagen”, stelt de minister.