Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
douchen energiezuinig
douchen energiezuinig
30 november 2012

Eerste slimme wijk krijgt energiecomputer

Honderd gezinnen in de Zwolse Muziekwijk krijgen thuis een energiecomputer, die helpt zo slim mogelijk energie te gebruiken. Douchen met perfecte timing, bijvoorbeeld.

Urgenda-directeur Marjan Minnesma mocht het startsein van deze ‘eerste slimme wijk van Nederland’ van geven. De bewoners hebben hun energieverbruik volledig in eigen hand. De Zwollenaren maken beschikken over een energiecomputer waarop precies te zien is wanneer energie het meest duurzaam of voordelig is. Daarnaast zijn de woningen uitgerust met een slimme wasmachine en zonnepanelen. 

Er is een slim energienet ontwikkeld dat klaar is voor de duurzame energievoorziening van de toekomst. Een geavanceerd systeem dat energie met behulp van technologie zo efficiënt mogelijk verdeelt en dat berekend is op het terugleveren van lokaal opgewekte stroom.

Initiatiefnemer en netbeheerder Enexis opende eerder het ‘Slimste huis van Nederland’. De kern van de pilot is vrijwel gelijk, het is een opschaling van dit demonstratiehuis. Doel is het optimaliseren van het tijdstip van energieverbruik voor maximale duurzaamheid en minimale kosten. De prijzen zoals die tot stand komen op de energiebeurs APX, de lokale energieproductie en de belasting van netwerk ter plaatse spelen daarbij een rol. De pilot geeft ook de Zwollenaren inzicht in het energie business model van de toekomst door toepassing van dynamische energietarieven. De ervaringen uit deze pilot brengen de uitrol van slimme energienetten op grote schaal in de toekomst een stap dichterbij. De pilot ontvangt een subsidie in het kader van Innovatie Programma Intelligente Netten

Enexis realiseerde deze wijk samen met diverse partners. We noemen er twee in het bijzonder. De woningstichting SWZ biedt betaalbare woningen in leefbare buurten en wijken. Zij verhuurt en beheert zo'n 8.000 woningen in Zwolle. Duurzaamheid in bouwen en wonen staan daarbij hoog in het vaandel. SWZ ontwikkelt de duurzame Muziekwijk waar deze pilot plaatsvindt. De ander is DONG Energy, een Deens energiebedrijf met wereldwijd meer dan 1,5 miljoen klanten, waarvan 150.000 in Nederland. Met ruim 50 jaar ervaring op de internationale energiemarkt ontwikkelt DONG Energy continu innovatieve manieren om zuiniger en milieuvriendelijker met energie om te gaan. DONG Energy is energieleverancier in de pilot en maakt de dynamische tarieven mogelijk.

Andere partners zijn de Technische Universiteit Eindhoven. Logic,  een internationale zakelijke dienstverlener voor ICT en consultancy en Flexicontrol uit Heerhugowaard.

Enexis realiseert slimme wijk