Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
obesitas
obesitas
21 januari 2013

Snacks te zwaar

Zelfs wie de moeite neemt om de caloriewaarde op een snack te lezen, komt bedrogen uit. Snackfabrikanten geven op verpakking te lage caloriewaarden aan.

De snacks zijn ook groter dan door de aanbieder wordt beloofd. Dat veroorzaakt voor meer dan de helft de extra calorieën. Dit blijkt uit een onderzoek van het National Institute of Diabetes, Digestive and Kidney Diseases in Phoenix, Arizona. De overige 40 procent komt op conto van een hoger koolhydraatgehalte dan op de verpakking staat.

P+ interviewde vorig jaar nog een prijswinnende scriptieschrijfster, die vaststelde dat te dikke mensen de etiketten met daarop de caloriewaarde van producten niet lezen. Deze waarden zijn ook lastig om te rekenen, zeker voor de groep die het meest last van obesitas: laaggeschoolden. Deze groep eet goedkoop en selecteert daardoor de meest vette en zoete gerechten.

Wijzelf hebben nog nooit iemand ontmoet die elke dag elke calorie optelde die werd opgegeten.

Uit dit onderzoek blijkt dat zelfs diegenen die dit wel zouden doen, zich alsnog dun hebben gerekend. De uitslag van dit onderzoek is een gemiddelde. De onderzoekers namen de labels van 24 populaire snacks in de VS onder de loep. Denk daarbij aan repen, candy bars, frisdrank, zoutjes, chips, snoep, koekjes, cake en ijs.

Uittreksel uit het onderzoek