Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
overzicht kosten solar
overzicht kosten solar
23 juli 2017

Prijzen zonnepanelen sinds 2012 gelijk

Een overzicht van de Scientific American bevestigt de stelling van directeur Pierre Vermeulen van Solease: ‘Sinds 2012 zijn de prijzen van zonnepanelen relatief gelijk gebleven’. De spectaculaire prijsverlagingen sindsdien zijn volledig toe te schrijven aan andere factoren.

Volgens de Scientific American zijn het vooral de prijzen van de invertors (de stroomwisselaars) sterk gedaald, die de gelijkstroom omzetten naar wisselstroom voor teruggave aan het elektriciteitsnet. Naar verwachting zal hier in de toekomst een einde aan gaan komen, wanneer de prijs van opslag van de energie zoals batterijen ook verder gedaald is. Of wanneer de Nederlandse overheid na 2023 besluit te stoppen met het vergoeden van teruggeleverde stroom aan het net.

Ook andere, meer ‘zachte kosten’ daalden verder, zoals de kosten van verkoop, van systeembouw voor daken, voor installatie en voor het verkrijgen van vergunningen. 

In dit bericht van Robert Fares uit 2016, daalde de prijs van geïnstalleerde panelen daarom toch nog 5 tot 12 procent.

Wie panelen zelf niet koopt, maar deze huurt, heeft met deze prijscomponenten allemaal niet veel te maken. Het is aan bedrijven als Solease zelf om zo efficient en goedkoop mogelijk te werken. De opkomst van concurrentie op de leasemarkt van zonnepanelen houdt deze prijzen scherp en de marges laag. 

Op dit moment loopt een crowdfundingcampagne van Solease bij Oneplanetcrowd.

Scientific American bevestigt stabilisering prijs zonnepanelen