Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
ellen macarthur, foto P+ People Planet Profit
ellen macarthur, foto P+ People Planet Profit
12 september 2014

Ellen MacArthur: Houdt jullie statiegeld!

Als jullie nog statiegeld op PET-flessen hebben, houdt dat dan! Dat zei Ellen MacArthur tegen P+, na afloop van de Green Challenge.

Dame MacArthur (1976) is de oprichtster van de Ellen MacArthur Foundation, die zich inzet voor niets minder dan een snelle overgang naar de circulaire economie. Ze houdt eenzelfde turbovaart aan als de recordtijd, waarin ze solo de wereld overzeilde. Sinds 2010 is ze nu bezig en inmiddels presenteerde ze drie rapporten waar McKinsey aan meerekende. De wereld weet nu wat de winst is van een productie waarbij materialen na gebruik teruggewonnen worden en een nieuwe levenscyclus krijgen. Het kan 700 miljard dollar winst opleveren, alleen al in het geval van snelle consumptiegoederen.

Ze is verbaasd dat het statiegeldsysteem in Nederland nog bestaat. Voor PET-flessen, vraagt ze? Blijkbaar hebben de Britten al een tijdje geleden afscheid van hun ‘bottle deposit’ genomen. Groot-Brittannië had jarenlang een enorme achterstand op het gebied van afvalverwerking. Toen Nederland al lang in verbrandingsovens groene energie maakte van afval, kenden de Britten alleen nog maar stortplaatsen.

P+ onthulde vorige week hoe de frisdrankenindustrie en de supermarkten keihard lobbyen om in Nederland van het innemen van grote PET-flessen af te komen. MacArthur kent de bijzonderheden van de situatie niet. Ze laat zich niet verleiden tot een uitspraak over supermarkten of de rol van frisdrankenfirma’s als Coca-Cola. Tenslotte maakt dit bedrijf ook deel uit van haar businessplatform CE100.

Ze wil wel in het algemeen reageren. “Als je een zuivere stroom van grondstoffen op kunt zetten, dan is dat ideaal. Als dat zo is voor PET-materiaal, dan is dat goed. Zodra je gaat mixen met andere materialen veroorzaak je problemen.”

Statiegeld op PET-flessen is een van de oudste en meest succesvolle praktijken in de circulaire economie. Dat komt ook omdat bij het design van het materiaal al rekening is gehouden met de mogelijkheid tot recyclen.

Design is dus de sleutel. Is MacArthur het daarmee eens? Ja en nee. “Zeker, in het design moet al rekening zijn gehouden met de levensloop van het materiaal. Maar als er geen systeem achter zit om dat materiaal terug te halen, dan verliest het design zijn functie. Design moet onderdeel zijn van een groter systeem.”

Heeft ze goede herinneringen aan Nederland? Toen ze besloot dat de circulaire economie na het solo-zeilen haar nieuwe levensdoel zou worden, bezocht ze ook Nederland, ter oriëntatie.  Hier had de overweldigend ontvangen Cradle to Cradle gedachtengoed al tot de eerste producten geleid. Ze sprak er onder meer met Stef Kranendijk, toen nog CEO van de tapijtfabriek Desso. “Ik heb me ook in andere landen georienteerd, en ook bij automobielbedrijven als Renault. Maar nu zijn er vele grote Nederlandse ondernemingen partners van onze businessgroep CE100. Desso, DSM, BAM en Frans van Huuten.”

Pardon? Wie? Bedoelt ze soms CEO Frans van Houten van Philips?
“Ja, Frans van Huuten van Philips, zeker!”

Het businessplatform CE100 van de Ellen MacArthur Foundation