Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
stilte
stilte
14 mei 2014

Stop vergadering voor 5 minuten stilte

Onderbreek af en toe een vergadering of brainstorm. 5 Minuten stilte levert 53 procent meer ideeën op. Dit resultaat komt naar voren in nieuw onderzoek van de Erasmus Universiteit.

Het onderzoek werd uitgevoerd door docent Daan Stam van Rotterdam School of Management, (RSM).

Wat ontdekte hij? Deelnemers krijgen door een onderbreking van 5 minuten of langer even de tijd om zelf hun gedachten over onderwerpen te vormen en te verwerken. Dit levert veel meer ideeën op dan tijdens een klassieke brainstorm.

Stam: “Beste is om voor het moment van stilte eerst de specifieke vragen goed uit te leggen. Dan kan daar in alle rust over worden nagedacht. Bij complexere vraagstukken kun je deze periode laten oplopen tot een kwartier. Wij hebben het bij 5 minuten gehouden.”

Om nieuwe producten succesvol te ontwikkelen zijn innovatieve ideeën nodig en de kwaliteitsconcepten die deze ideeën genereren. Onderzoek heeft verschillende methoden opgeleverd die beschrijven hoe goede ideeën kunnen worden geproduceerd. Probleem is dat deze methoden vaak duur en niet zo eenvoudig uit te voeren zijn.

Uit het onderzoek van Stam en zijn collega’s Arne de Vet, Harry Barkema en Carsten de Dreu – waaraan meer dan 200 mensen deelnamen - blijkt dat de discussie onderbreken en mensen de gelegenheid geven om individueel over een onderwerp na te denken, teams helpt om goede ideeën te produceren. De resultaten tonen dat onderbrekingen zorgen voor 53 procent meer ideeën en 47 procent meer categorieën aan ideeën. Het resulteert ook in originelere ideeën, hoewel dat effect minder duidelijk naar voren komt.

Onderbrekingen in groepsdiscussies betekenen simpelweg even niet bezig zijn met de discussie, zodat de deelnemers in stilte hun eigen gedachten kunnen ordenen en verwerken. Ook kunnen ze het probleem op hun eigen manier bekijken en naar een oplossing kunnen toewerken. Na een aantal minuten wordt de discussie hervat en worden deze ideeën besproken en uiteindelijk collectief geïntegreerd in concepten.

Deze aanpak is in het bijzonder doeltreffend. Stam: “Vooral introverte mensen hebben over het algemeen veel moeite hebben met multitasking en werken in een rumoerige omgeving. Door de periode van stilte schakel je deze groep gelijk met de extraverte personen, hun ideeën zijn net zo belangrijk als die van de meer uitgesproken groepsleden.”

Een ander voordeel van de 5 minuten stilte? Stam: “Als deelnemers hun oplossingen op papier schrijven, die anoniem verzameld worden, voorkom je wat meestal gebeurt: mensen brengen plannen naar voren die erg lijken op wat al bestaat. Alleen om te voorkomen dat ze niet voor gek staan. Zo voorkom je dat een anoniem idee tot totaal innovatief is, niet wordt weggelachen.”

Het idee doet ook wel denken aan meditatie. Ook daar weet Stam meer van. “Er zijn twee soorten meditatietechnieken. Uit onderzoek weten we dat de ene vorm kan leiden tot een grote hoeveelheid van verschillende ideeën, en de andere tot het formuleren van een enkele kernachtige oplossing.”

Interessante tip, dit onderzoek. En Stam belooft dat hij met meer komt. “Wij onderzoeken nu ook welke mensen met de beste ideeën voor duurzame innovatie komen.”

Het artikel van Daan Stam c.s. is als PDF te downloaden, zie de linkerkolom, onderaan.

Het profiel van Jaap Stam op de website van de Erasmus Universiteit.
 

Downloads

Meer info download je hier:

Meer over dit stilte-onderzoek (490 kb)