Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
obesitas
obesitas
08 april 2016

Stop op suiker urgenter dan ooit

Het aantal mensen met diabetes is in 35 jaar verviervoudigd tot 422 miljoen mensen. Op Wereldgezondheidsdag een oproep tot wereldwijde actie. De voedingsmiddelenindustrie wordt beschuldigd van het dwarsbomen van maatregelen.

In het deze week uitgekomen rapport Global report on diabetes van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) staat de aanbeveling om ‘ongezonde voeding als suikerhoudende limonade te ontmoedigen’. Vooral voor kinderen is de consumptie gevaarlijk, omdat het al zo snel tot te dik zijn leidt. Recent onderzoek legt bovendien een verband met het ontstaan van suikerziekte.

Het noodsein klonk door tot in The Lancet toe, het gerenommeerde tijdschrift over gezondheid. In 2012 stierven 1,5 miljoen mensen als gevolg van diabetes, door hartaanvallen, hersenbloedingen, blindheid, leverfalen en door afsterven ledematen.

Europa doet het niet eens zo slecht, zo bleek uit deze publicatie. In de oude wereld bleef het aantal mensen met diabetes onder de 6 procent bij vrouwen en de 8 procent bij mannen. Op eilanden in de Stille Zuidzee als Samoa heeft zelfs een kwart van de bevolking last van zwaar overgewicht. Door deze forse verschillen is het niet mogelijk bij wereldwijde actie dezelfde oplossingen aan te dragen.

Hoe dan ook: gezond eten is een levensvoorwaarde, evenals lichaamsbeweging, om in ieder geval te voorkomen dat een nog grotere groep mensen op latere leeftijd diabetes 2 ontwikkelt. Dat is de niet-aangeboren vorm van diabetes, onder andere veroorzaakt door te veel en te zoet eten. Het gaat hier om maar liefst 80 tot 90 procent van alle diabetes-patiënten.

De eerste proeven met een gezondheidsaanpak in de VS waren zo hoopvol, dat Obama heeft voorgesteld een Diabetes Preventieprogramma in 2017 onderdeel te maken van Medicare, beter bekend als Obamacare.

De WHO stelt ondertussen voor een dieet te kiezen waarbij suikers niet meer dan 10 procent van de totale energie-inname per dag bevatten. Dat is dus ook inclusief suikers uit fruit, natuurlijk vruchtensap en zelfs ook honing. Wie de zoetigheid tot 5 procent weet terug te dringen zou daarvan direct gezondheidsvoordelen ondervinden. Kinderen en jongeren van 5 tot 17 jaar moeten volgens de WHO bovendien elke dag minstens een vol uur voor lichte tot zware fysieke inspanningen reserveren.

De WHO erkent dat de industrie ‘regelmatig krachtig oppositie voert’ tegen effectieve strategieën om tot een betere gezondheid te komen. Genoemd wordt tegenstand tegen handelsmaatregelen met extra beprijzing op ongezonde voeding, beperking van marketing van slecht eten en limonade. Effectieve waarschuwingen op de verpakking worden ook bestreden. De WHO stelt dat belangentegenstellingen in de industrie ervoor zorgen dat zelfregulering minder effectief zal zijn dan streng overheidsingrijpen.

“Een complete regeringsaanpak en zelfs maatschappijlijke aanpak is noodzakelijk om een gezondheidsstrategie tot een succes te maken”, aldus de WHO. Er is support vanuit de top van de regering nodig.

Het artikel in The Lancet

 

 

Downloads

Meer info download je hier:

DIABETESWHO_eng.pdf (6765 kb)