Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Stowbox
Stowbox
30 december 2016

Stowbox: Duurzame opslag bij verhuisgolf

Makelaars verwachten dat de verkopen van woningen in 2017 stevig blijven doorstijgen, tot ver boven de 200.000 huizen. Oneplanetcrowd ondersteunt Stowbox als meest duurzame manier om de inboedel tijdelijk op te slaan, een behoefte die meestijgt met de huizenmarkt.

Zo overspannen als de huizenmarkt in Amsterdam is, zo erg is het in de rest van Nederland nog niet. Toch is de trend duidelijk in de cijfers die de makelaarsorganisatie NVM publiceert. Steeg het aantal transacties in Amsterdam met 22 procent, de rest van het land volgde met een plus van 7,4 procent. Ook is de periode waarin een huis wordt verkocht 17 dagen korter geworden, tot gemiddeld 80 dagen nu.

Hoe meer verkoop, hoe meer verhuisbewegingen. En: hoe vaker het voorkomt dat de aankoop van de nieuwe en verkoop van de oude woning niet goed aansluit. Er zit dan niets anders op dan even ergens iets te huren en de spullen tijdelijk op te slaan.

Vanuit Deventer heeft StowBox sinds 2006 ervaring opgebouwd met tijdelijk opslag. De gebroeders Streppel bedachten een unieke en prijswinnende vorm, die voorkomt dat er onnodig veel kilometers moet worden gereden.

De oudste van de twee broers, Jan-Hein (1980), schetst hoe het normaal gaat. “Ook al verhuizen Nederlanders zo’n acht keer in hun leven, we zijn er toch elke keer weer zenuwachtig over. Dan wordt er een grote bus gehuurd en worden familie en vrienden opgetrommeld om de inboedel in te laden. Van heinde en verre komen ze in hun eigen auto aangereden. Spullen ingeladen en daarna gaat de hele begrafenisstoet naar een opslag om daar weer uit te laden. Om tenslotte met zijn zessen naar een Chinees te rijden, als dank voor de hulp. Wanneer de nieuwe woning opgeleverd wordt, gebeurt dit allemaal nog een keer. Je wilt niet weten hoeveel brandstof er dan verstookt is.”

De Stowbox vereenvoudigt dit proces omdat deze als een container van 13 kuub kan worden ingeladen. De lichtgewicht verhuiscontainer wordt met eigen auto (slechts B-rijbewijs) met trekhaak voorgereden, ingeladen en naar de opslag gebracht. Daar kan gekozen worden voor long stay van 95 euro per 4 weken of short stay tot 10 dagen voor 175 euro. Streppel: “Door deze gecontroleerde manier van werken zijn mensen ook minder zenuwachtig. Ze bestellen veel minder hulptroepen. Wij bieden ook aan de box af te leveren en te stallen. Dan hoef je alleen nog maar zelf in te pakken.”

Het zijn hele nuchtere ondernemers, deze gebroeders uit Salland. Het is niet eens de economische opleving en de verhuisgolf die ze aanzet tot uitbreiding. Hun huidige aantal van 30 Stowboxen willen ze so wie so met 50 nieuwe uitbreiden. Streppel: “Onze markt bestaat slechts voor een-derde uit mensen die opslag zoeken omdat ze verhuizen. Twee-derde is toch de klassieke opslag: mensen die een tijdje naar het buitenland gaan, mensen die scheiden en nog geen plek voor hun inboedel hebben, kinderen die na hun studie weer even thuis komen wonen en hun spullen kwijt moeten. Onze business is niet afhankelijk van de huizenverkoop.”

Dat weerhoudt de Streppels er niet van om innige contacten met NVM-makelaars in het oosten van het land te onderhouden. Streppel: “Onze folders liggen er, we bellen, we gaan er langs. Zo krijgen we doorverwijzingen wanneer aankoop en verkoop niet op elkaar aansluiten.”

Weer wel heel ontnuchterend is de keuze om regionaal te blijven werken, vanuit thuishaven Deventer met een grote nieuwe opslag in Duiven, pal achter Arnhem. Willen ze dan niet profiteren van de gekte op de huizenmarkt in Amsterdam, die tot imperfecties leidt? Streppel: “We hebben ook wel twee tot drie klanten per jaar uit Amsterdam, maar niet veel. We willen regionaal opereren. Onze ervaring is dat mensen op 15 tot 20 autominuten van hun spullen willen blijven, voor het geval ze even iets moeten ophalen. Regionaal opslaan is daarom ook beter voor het milieu.”

Hoe zit het met de concurrentie van alle aanbieders van self storage’? Je ziet overal in het land enorme loodsen opduiken. Maar daar is Streppel helemaal niet bang voor. “Deze markt is niet voor particulieren ontwikkeld, maar vooral voor zakelijke opslag bedoeld. Denk aan ZZP-ers in de elektrotechniek die het gebruiken als magazijn voor hun spullen. Drankhandelaren ook: wijn, frisdrank.”

Er is wel een concurrent met een ongeveer vergelijkbaar concept: PickupBox, die in Amsterdam en Utrecht opslag heeft en werkt naar Amerikaans voorbeeld. Streppel waarschuwt dat deze partij beloftes over marktgroei doet die niet realistisch zijn: “Grootstedelijke grootspraak. En ook niet do-it-yourself. Je kunt niet zelf rijden.” Ook al hebben de boxen een ander formaat, Stowbox blijkt per vierkante meter omgerekend heel wat goedkoper te zijn, ondanks tijdelijke kortingen van PickupBox.

Het produceren en vermarkten van 50 nieuwe Stowboxen kost bij elkaar 240.000 euro, een bedrag waar tot eind januari 2017 voor kan worden ingelegd. Crowdfunders wordt een rente van 7 procent beloofd. De looptijd van de lening is 7 jaar, hoewel er na het eerste jaar per kwartaal gaat worden afgelost.

Die lange periode is ook precies de reden waarom de Streppels niet ingingen op het financieringsvoorstel van een bank. “We kregen voor dit bedrag een aanbod, maar moesten na 5 jaar volledig aflossen. Dat is iets te kort. We gaan alle Stowboxen gegarandeerd volkrijgen, maar het is een trage markt. Met zeven jaar kiezen we voor zekerheid, zowel voor de financiers als voor ons.”

Hier de crowdfundingsactie voor Stowbox