Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Voorbeelden lager subsidies
Voorbeelden lager subsidies
07 januari 2018

Subsidies op elektrisch huis nu al omlaag

De Nederlandse overheid verlaagt al per 1 februari de subsidie op tal van elektrische warmte-installaties, nog voordat de landelijke operatie ‘Van Gas Los’ goed en wel is begonnen. Er wordt al vanaf bedragen van honderd euro tot vele honderden euro’s op vele  types warmtepompen gekort. Wie de gasgestookte CV-ketel wil omruilen voor een elektrische warmtepomp, moet dus even heel goed gaan opletten, want andere warmtepompen krijgen juist weer een hoger subsidiebedrag. Slimme rekenaars die subsidie combineren met aanbiedingen, kopen een warmtepomp voor al bijna dezelfde prijs als een duurder model HR-ketel.  

De verlaging van subsidiebedragen blijkt uit de lijst van elektrische warmtepompen zoals de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) die heeft gepubliceerd.

Producenten zijn inmiddels gereed voor de grote omruilactie van cv-installaties op gas naar elektrische pompen die buitenlucht omzetten in heet water voor vloerverwarming, radiatoren en heet tapwater om te douchen. Het zijn vooral buitenlandse aanbieders die de meeste modellen aanbieden, ook al begeven ook vertrouwde Nederlandse merken zich op de markt. Een producent als Mitsubishi biedt maar liefst rond de 100 verschillende modellen aan, maar ook het in Nederland bekende Nefit presenteert 50 verschillende types.

Vanaf 1 februari vervallen in de lange lijst van RVO de nodige warmtepompen. Maar belangrijker: op tal van modellen gaat de overheidssubsidie met bedragen van 100 euro of meer achteruit. De subsidiebedragen die RVO geeft zijn niet exact, maar ‘indicatief’, gebaseerd op door fabrikanten verstrekte informatie.

De reden van deze verlaging? Het deel 'niet-hernieuwbaar' vermogen van lucht-waterpompen wordt niet langer gesubsidieerd. Energie consultant Tomas Olejniczak van RVO legt uit dat het om warmtepompen gaat waar soms nog gas werd ingevoerd, of een stuk elektrische verwarming. Het totaal van het subsidiebedrag naar warmtepompen gaat dan ook niet omlaag, maar wordt anders verdeeld. Hij vindt het dan ook jammer dat er aandacht is voor het verlagen van subsidiebedragen voor dit soort pompen. "Het niet langer financieel stimuleren van aanvullende verwarming is juist essentieel voor een vloeiende overgang naar gasvrije gebouwen. Warmtepompen met veel aanvullende verwarming zijn relatief minder duurzaam en/of leveren hogere rekeningen op. De aanpassing van de subsidiebedragen is juist bedoeld om de daadwerkelijk duurzame warmtepompen te stimuleren", aldus RVO.

Nefit is een voorbeeld van een bedrijf dat van de herverdeelde subsidiebedragen geen last heeft: op de meeste modellen blijft de overheidsbijdrage gelijk, met bedragen vanaf 1700 euro oplopend tot 2.600 euro. Op een enkele warmtepomp van Panasonic gaat de subsidie echter omlaag van 2.900 naar 2300 euro. Wie de oude CV-ketel wil gaan omruilen, doet er dus erg verstandig aan deze lijst vooraf even goed te bestuderen.

Elektrische warmtepompen zijn installaties waarbij lucht van buiten wordt omgezet in warm water, opgeslagen in een boilervat. Een op een airco lijkende installatie wordt in de tuin geplaatst, of tegen de buitenmuur gemonteerd. Als dat dicht bij een slaapkamerraam is, kan het interessant zijn om te kiezen voor de buiteninstallatie die het minste geluid maakt. Mitsubishi weet het aantal decibel tot 20 te beperken, daar waar anderen naar de 40 tot 50 decibel gaan. Dat is te vergelijken met het geluidsniveau van een koelkast die aanslaat. Ideaal is de opbrengst van energie uit zonnepanelen voor de aandrijving van de warmtepomp te gebruiken. Ook de combinatie met zonnecollectoren op het dak of tegen een zuidmuur is mogelijk. De warmtepomp in combinatie met elektrisch koken op inductie maakt het mogelijk de gasleiding volledig af te sluiten.

Naast het vooraf zorgvuldig raadplegen van de nieuwe subsidiebedragen is het ook interessant energie-aanbieder Qurrent goed in de gaten te houden. Deze idealistische, door Stichting DOEN ondersteunde aanbieder van groene stroom, voert acties waarbij klanten tegen gereduceerd tarief warmtepompen worden aangeboden. Op dit moment loopt bijvoorbeeld een actie voor de Lora warmtepomp van de fabrikant Techneco uit Delft. Deze wordt voor een speciale prijs van 3.960 euro aangeboden, daar waar de adviesprijs 4.400 euro (bedragen zonder BTW) is. Een korting dus van 10 procent, bij voldoende deelnemers. Deze Nederlandse aanbieder behoort tot de goedkopere aanbieders in de markt.  Uit de prijzen in de bijgevoegde handleiding op de website kan worden afgeleid dat het om de Loria 6004 gaat. De bijna 100 klanten die voor deze aanbieding hebben ingeschreven hebben geluk: de overheidssubsidie per 1 februari voor dit model blijft gelijk: 1.700 euro. 

Je hoeft geen rekenwonder te zijn om na de complete aftreksom te zien dat de prijs van deze installatie met 2.260 euro (zonder installatiekosten) al aardig in de buurt komt van de prijs van een nieuwe CV-ketel - zelfs al concurrerend is met een duurder type HR-ketel. Even de gasrekening van 2017 erbij pakken en je weet hoe snel dit financiële gat ook weer is gedicht, om daarna een stuk voordeliger het huis met groene stroom te verwarmen. En een fikse bijdrage te leveren aan het voorkomen dat de aarde nog verder opwarmt. Dat is nog het allerbelangrijkste.

Voor warmtepompen die geen water opwarmen, maar lucht, wordt geen subsidie gegeven. Uit de lijst van RVO blijkt niet of de subsidiebedragen voor pompen op zogenaamde water-waterpompen zijn gewijzigd; deze zijn gebaseerd op het omhoog pompen van water uit de grond.

De subsidielijst warmtepompen van RVO

Downloads

Meer info download je hier:

Nieuwe subsidiebedragen warmtepompen 2018 (1798 kb)