Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Michelle Obama suikerlabel
Michelle Obama suikerlabel
24 mei 2016

Amerikanen zetten ‘toegevoegde suikers’ op etiket

Suikers en toegevoegde suikers in producten. Dat verschil moet de Amerikaanse voedingsindustrie vanaf juli 2018 maken op alle voedingsartikelen. In Nederland wordt dit onderscheid nog niet gemaakt.

Presidentsvrouwe Michelle Obama kondigde de maatregel aan, waarbij het aantal calorieën in grote letters opvallend op het nieuwe etiket komt te staan.

Fruit bevat natuurlijke suikers. In veel vruchtensappen worden door de voedingsindustrie echter ook nog eens extra ‘geraffineerde’ suikers toegevoegd, in Nederland vooral geproduceerd uit suikerbieten. Wetenschappers en de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) waarschuwen steeds nadrukkelijker dat overmatig suikergebruik wereldwijd heeft geleid tot een forse stijging van ‘ouderdomssuiker’, een vorm van diabetes die niet is aangeboren maar op latere leeftijd veroorzaakt wordt door de keuze van voeding. Daarmee is het risico op hart- en vaatziekten extra groot. Suiker zit werkelijk overal in, niet alleen in snoep, ijs, drop, toetjes en gebak en chocolade, maar ook in vleesproducten en kant- en klaarmaaltijden en 'gezondheidsproducten' als muesli-bars.

In de Verenigde Staten kun je straks op elke fles vruchtensap het verschil goed zien: welke suikers zitten er van nature in sinaasappel of ander fruit en hoe groot is het percentage fabrieksmatige suikers dat daar extra aan is toegevoegd?

De Amerikaanse ‘Sugar Association’ was niet blij met deze komende verplichte vermelding op alle etiketten. Wij zijn ‘teleurgesteld’, lieten de suikerverwerkers weten, er zou onvoldoende wetenschappelijke grond voor deze maatregel zijn: “Wij zijn bezorgd dat deze regelgeving ons verwijderd van ons gedeelde doel voor een gezonder Amerika."

De strijd om deze labelling duurt al jaren, sinds de jaren 90 van de vorige eeuw zelfs.  Discussie over aanpassing speelde al in het Witte Huis toen George Bush nog president was –die overigens met de voedselwarenautoriteit F.D.A. op dezelfde lijn zat. Hij is de zaak blijven volgen en leverde zelfs commentaar op het besluit. “Ze hebben gelijk, deze keer”, zei hij. “Dit zal het leven van mensen beïnvloeden. Door toegevoegde suikers op de etiketten te plaatsen, zal dit de industrie prikkelen om gezondere producten te gaan maken, omdat ze geen slechte indruk willen maken door al die suikers op het label.”

Belangrijker zal de schrikreactie van consumenten zijn wanneer ze zien hoeveel toegevoegde suiker er in frisdranken als cola zit. In een enkel blikje gaat het al om 39 gram, meer dan 9 theelepels. Dat was volgens deskundigen nog beter geweest, om in plaats van grammen het aantal toegevoegde theelepels een voor een op het etiket af te drukken. 

NEW YORK Times over de aangekondigde wijziging voedseletiketten

 

Downloads

Meer info download je hier:

VSnieuwevoedingslabel.pdf (213 kb)