Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Sungevity
Sungevity
04 juni 2014

Nederland springplank zonnepanelen EU

Dat Nederland nog eens de springplank zou worden voor het plaatsen van zonnepanelen op daken in heel Europa. Sungevity doet dit vanuit Amsterdam, met steun van E.On.

Sungevity heeft deze maand de Nederlandse partner Zonline overgenomen, met het oog op deze Europese expansie. De directeur van Zonline, Roebyem Anders, is vice-president geworden. COO van Sungevity Europa (en voormalig CEO van Zonline) is Frank Goovearts. Zij maakten al gebruik van de bijzondere software, die via satellietbeelden berekent hoeveel zonnepanelen er op een dak passen en wat de opbrengst aan energie zal zijn. In Nederland wordt er dan ook nog een monteur bij aangeboden, om het consumenten zo eenvoudig mogelijk te maken.

Sungevity gaat deze ‘totaalservice’ voor zonne-energie in een gebundeld concept nu diredct aanbieden aan de klanten van E.ON in Nederland. Ook deze samenwerking wordt naar verwachting uitgebreid naar andere landen in Europa.

De opmaat voor deze samenwerking was vorige maand de strategische investering van E.ON SE in de laatste financieringsronde van Sungevity, waarmee de aanbieder van zonne-energie in april totaal 70 miljoen dollar nieuw kapitaal ophaalde, bij nieuwe en bestaande investeerders. Via de samenwerking met Sungevity wil E.ON het eigen aandeel in zonne-energie opschalen.

Waarom Nederland als uitvalsbasis? Toch niet omdat ons land voorop loopt met de toepassing van zonnedaken. Andrew Birch, de CEO van Sungevity, gaf bij een bezoek aan Nederland aan dat hij de talenkennis in ons land een belangrijk argument vind. De nabijheid van Schiphol is een ander voordeel. “Vanuit Amsterdam kun je makkelijk naar alle belangrijke markten vliegen. Voor ons is het ook handig dat er dagelijks vluchten zijn naar San Francisco”, aldus de Schot die in Californië zijn bedrijf startte.

Schotten zijn net zo zuinig als Nederlanders, dus ook het geld speelt een rol. Als derde argument voor de keuze voor Nederland zegt Birch: “En ook vanwege de op een na hoogste energieprijzen van Europa is Nederland de ideale plek om ons strategische samenwerkingsverband met E.ON te beginnen.”

Wij denken dat ook het feit dat het Hollandse team hier in Amsterdam begon met Zonline, en niet in Berlijn of Parijs, toch ook wel een belangrijke rol in de keuze voor Nederland als springplank heeft gespeeld.

Sungevity Nederland voor heel Europa