Sven Romkes eerste Sit Down Comedian
Een klaterend applaus voor Sven Romkes op de Nieuwjaarsevent van MVO Nederland. De zelf gehandicapte HR-medewerker van ABN AMRO adviseerde alle 800 aanwezigen nooit een gehandicapte aan te nemen.
Je kunt van Sven Romkes (1982) niet zeggen dat hij hulpeloos is, ook al zit hij in een rolstoel. En is het voor iemand die oplet goed te merken dat hij twee dagen na zijn geboorte een hersenbloeding kreeg, al zegt hij het zelf.
Het kan zo zijn, maar hij is ook onweerstaanbaar grappig.
Een voorproefje? Hier een stukje Sven: “En dan adviseer ik bedrijven: neem nooit een gehandicapte aan. Je raakt er nooit meer van af. Ze doen zo goed hun best, dat ze alle andere collega’s in verlegenheid brengen. Ze vragen ook de ergste dingen, zoals: wat kun jij niet zo goed? Tenenkrommend. Daar is niemand op voorbereid. Die lui houden van hun werk. Ikzelf sta al om kwart voor vijf ’s ochtends op om heerlijk naar de bank te gaan, haha.”
Romkes werkt op de afdeling Diversity & Inclusion van ABN AMRO. Hij heeft een missie. Hij wil gehandicapten afhelpen van hun ‘aangeleerde hulpeloosheid’. Gehandicapten zeuren te veel, vindt de rolstoeler. Romkes raakte zelf gehandicapt door een hersenbloeding twee dagen na zijn geboorte.
Tot voor kort werd van gehandicapten geen bijdrage aan de maatschappij verwacht en dat heeft ze afhankelijk gemaakt, stelt Romkes. Jonge gehandicapten hebben daar veel minder last van. Zij gaan op zoek naar hun talent en halen daaruit wat ze kunnen. Werken maakt bovendien gezond. Als voorbeeld noemt hij een vrouw met zes chronische ziekten, die zich gezonder voelt dan ooit sinds ze bij de bank werkt.
Sven had het geluk op de mythylschool juf Marga tegen te komen, die wat in hem zag. Elke dag van 4 tot 5 spijkerde ze hem bij, zodat hij een mbo-opleiding en later een hbo-opleiding kon volgen. Het liefst was Sven leraar geworden, maar dat zat er met zijn beperking niet in. In plaats daarvan werd hij onder andere verhalenverteller bij een museum, voorlichter bij een zorginstelling en projectleider van het Wiel&Deal-project, een woonflat voor studenten mét en zonder beperking in Groningen. Via een talentenplatform kwam hij bij ABN AMRO terecht. Na het eerste gesprek werd hij niet aangenomen en vriendelijk verzocht de volgende keer als zichzelf terug te komen. Op advies van zijn oude baas had Romkes zich een pose aangemeten, waarvan hij dacht dat die bij de bank in de smaak zou vallen, maar niet dus. Niet voor niets heeft zijn afdeling de slogan: de afdeling waar je jezelf kan en mag zijn.
Bij de ABN AMRO valt zijn cabaretske aanpak in een goede voedingsbodem. CEO Gerrit Zalm mag zelf de Nieuwjaarsreceptie opvrolijken door zich te verkleden. Vorig jaar kwam hij op als dame van lichte zeden. Met die act haalde hij alle kranten, tot in de Verenigde Staten toe. Vooral de financiele pers stond perplex. Sven: “Ik vind dat zo goed van hem. Waar vindt je zo’n CEO? Dit jaar kwam hij op als zijn eigen hulpje, die een boekje over zijn baas open deed.”
Onder alle grappen schuilt desalniettemin een gedreven geest, die vol passie is over zijn werk. In december 2014 is de Participatiewet aangenomen met als doel meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen. Romkes heeft zich er persoonlijk zeer sterk voor gemaakt, dat deze wet ook voor hoogopgeleide gehandicapten geldt. Grote kennisintensieve bedrijven kunnen op die manier een voorbeeldfunctie vervullen voor andere en ook bij dit type functies ligt het niet voor de hand om een gehandicapte aan te nemen.
Zo is bij ABN AMRO recent een vrouwelijke blinde manager aangesteld, die werkt met een hulphond en braille leest. Zo'n benoeming is ook bij ABN AMRO nog absoluut niet vanzelfsprekend, erkent Romkes. Samen met de AWVN en De Normaalste Zaak werkt hij aan de Ambitie van Zuid. Eén van de activiteiten is een Summer School, waarin bedrijven kunnen leren hoe ze om kunnen gaan met een gehandicapte in hun bedrijf.
Als Sven vertelt, ontstaat een onuitputtelijke verhalenstroom. Zijn energie en humor werken aanstekelijk. In zijn boek '50 redenen om een gehandicapte te haten' legde hij zijn leven tot nu toe vast.
Sven heeft een eigen Twitter-account: @svenromkes