Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Plastic Soup Brunel
Plastic Soup Brunel
20 oktober 2014

Volvo Ocean Race: last van Plastic Soup

Al twee boten in de Volvo Ocean Race lagen stil om rotzooi van hun kiel te halen. Ook het Nederlandse jacht van team Brunel.

De schipper van team Brunel had al urenlang het gevoel dat zijn racer minder snelheid maakte dan de competitie. Bouwe Bekking snapte niet waarom. Ook leek hij een lichte trilling te voelen.

Met een endoscoop bekeek het Nederlandse team de bodem en zag een lang stuk afval, dat onderop was vastgehaakt. Er zat niets anders op dan te zeilen omlaag te halen en het jongste teamlid wakker te maken. Volgens de eeuwenoude traditie van het kielhalen mocht Louis Balcaen op inspectie, op zijn verjaardag nog wel.

Hij kwam met een lang stuk rubber naar boven, bezaaid met zeepokken. De zeilen konden weer worden gehesen en Brunel kon succesvol op jacht naar de koploperspositie.

Het damesteam van SCA trof het nog slechter, met een groot visnet dat zich ook aan bijna rond de kiel had vastgehecht. Ze pikten het op toen de teams dicht langs de kust van de Sahara voeren, ter hoogte van Senegal en Mauritanië. Het net was door een Afrikaanse visser uitgegooid, concludeerde schipper Sam Davies. De operatie om het net te verwijderen kostte een kwartier tijd en leverde de roze damesboot een achterstand van 70 nautische mijlen op.

Op het moment dat we dit schrijven, maandag 20 oktober om 09.30 uur, ligt de Nederlandse boot op kop, op de eerste ‘leg’ van het Spaanse Allicante naar Kaapstad. De boten zijn de Azoren inmiddels gepasseerd en begonnen aan ‘De Grote Oversteek’, richting Brazilië.

Een video van de duik van Team Brunel.

Een video van het visnet van Team SCA