Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Tesla Model 3
Tesla Model 3
01 april 2016

Tesla lanceert doorbraakmodel 3

Een complete Tesla voor 35.000 euro. Model 3 moet de doorbraak worden van de markt voor elektrische auto’s. Naar verwachting vanaf 2018 te koop in Nederland.

Model 3 is een kleiner model dan de bijna een ton kostende andere modellen, maar kan toch nog 5 mensen vervoeren. Het valt in de categorie mid-size sedans. De actieradius is bijna 350 kilometer, dus ook het afleggen van afstanden kan geen probleem meer zijn. Amerikanen kunnen er al eind volgend jaar in rijden.

Al tijdens  de onthulling vannacht bleken al meer dan 100 duizend mensen een bestelling te hebben gedaan, nog voordat ze het model zelf hadden gezien.

Tesla spreekt zelf over een ‘secret master plan’, als het gaat om de missie de wereld over te laten stappen op duurzame energie.  Hoe kunnen wij als klein bedrijf een verschil maken, was de vraag waarmee dit plan begon. Stap 1 was de Roadster, een kleine oplage van 500 auto’s per jaar, die erg duur waren. Het was meer de bedoeling om te laten zien dat een elektrische auto snel en sexy kon zijn.

CEO Elon Musk zei bij de presentatie: “Waarom doen wij dit? Waarom doet dit ertoe? We hebben recordlevels van CO2 in de atmosfeer. De levels stijgen nog steeds; sinds de dag dat mensen rechtop begonnen te lopen niet meer zo hoog. De aarde warmt nog steeds verder op.  Niet minder dan 53 duizend mensen per jaar in de VS sterven door de uitstoot van auto’s die op fossiele brandstoffen rijden.”

Over de opvolger Model S: “Die maakten we omdat er mensen waren die tegen ons zeiden: maar hoe kun je concurreren tegen de grote modellen waar mensen hun families in vervoeren? Goeie vraag. Daarom bouwden we model S. Het is een geweldige sedan waar wel zeven mensen in kunnen. En het is de snelst optrekkende auto ooit.”

Na het daaropvolgende model X met vliegtuigdeuren is er nu dus het hoge model 3, die volgens Musk rust op de ontwikkelingskosten van zijn voorgangers, “mogelijk gemaakt door de kopers van de eerdere modellen. Dank u daarvoor.”

Over de technische kwaliteiten van het massamodel, die erg veilig moet zijn: “Alle modellen krijgen auto-pilot hardware, inclusief alle veiligheids-features. Hoe hebben we deze auto comfortabel gemaakt voor 5 mensen? De stoelen voorin zijn iets naar voren geplaatst, om achterin meer beenruimte te krijgen. Door een glazen dak, heb je het gevoel van openheid, en ook weer extra ruimte. Er past ook nog een surfboard in.”

Model 3 is voorzien van een snelle oplaadmethode, de supercharger. Het aantal eigen Tesla oplaadstations van  3608 nu moet  naar 7200 volgend jaar. Het aantal verkoopkantoren en serviceplekken moet naar 441 wereldwijd.

Voor de batterijproductie is in Nevada een ‘gigafabriek’ neergezet. Hier zullen meer lithium Ion batterijen worden geproduceerd dan waar ook ter wereld.

Eind 2017 begint de productie, met als doel elk jaar 500 duizend wagens af te leveren vanuit Fremont.

Presentatie van Elon Musk van de Tesla Model 3

 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier