Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Biocap Tetra Pak
Biocap Tetra Pak
11 september 2013

Tetra Pak richting 100% bioverpakking

Tetra Pak start volgend jaar een bijzondere pilot in Brazilië, een wereldprimeur. De kartonnen pakken krijgen een beschermde laag van bioplastic, op basis van suikerriet.

Deelnemers aan de conferentie Closing the Loop 2013 brengen op donderdag 3 oktober een bezoek aan Tetra Pak in Moerdijk.

Nu al produceert de Zweedse multinational doppen en afsluiters van natuurlijke polymeren. Vorig jaar zaten deze al op 610 miljoen verpakkingen, wereldwijd.

Tetra Pak sloot een overeenkomst af met Brasken, de grootste producent van ‘thermoplastic resins’ voor de productie van polyethyleen (LPDE) gemaakt van suikerriet. De naam van dit bioplymer: ‘I’m green’. Deze doorbraak, die beperkt blijft tot Brazilië, zal in het eerste kwartaal van volgend jaar starten. Omdat het om zo’n gigantisch land gaat, zullen er wel zo’n 13 miljard pakken in de markt gezet worden. Nog steeds is de verpakking dan nog niet voor de volle 100 procent biobased, maar met 82 procent scheelt het niet veel. Het gebruikte karton is FSC-gecertificeerd. Dit betekent dat de bossen waar het hout uit komt goed worden beheerd. Gerooide bomen worden weer vervangen voor jonge aanplant. De circulaire economie is zo bijna rond.

Dit blijkt ook uit de cijfers uit het meest recente duurzaamheidsverslag (2012) van Tetra Pak:

+ Meer dan 26 miljard kartonnen verpakkingen in 39 landen zijn FSC-gecertificeerd. Ten opzicht van 2011 is dat een groei van 43 procent.

+  Afgelopen jaar zijn 23 procent van de verkochte verpakkingen gerecycled. Dat is een stap dichterbij de doelstelling van 40 procent gerecyclede verpakkingen in 2020.

Kartonverpakkingen worden nu vrijwel allemaal aangekleed met een laag kunststof, op basis van olie. Dit dient om melk en vruchtendranken te beschermen tegen vroegtijdig bederf. De LDPE gemaakt van het hernieuwbare suikerriet heeft dezelfde technische eigenschappen als LDPE uit fossiele grondstoffen, met de milieuvoordelen van een hernieuwbare bron.

Op de excursiedag op 3 oktober van Closing the Loop 2013 wordt dus een bedrijfsbezoek gebracht aan Tetra Pak. Het aantal deelnemers aan dit bedrijfsbezoek is beperkt, dus wacht niet lang meer met inschrijven. Deze excursie ‘Go West’ voert ook langs De Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht, Weleda en de bierbrouwerij van Heineken.

Hier het volledige programma van Closing the Loop 2013