Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Teun van der Keuken
Teun van der Keuken
24 december 2018

Teun van de Keuken in groen hesje naar super

Mooi voornemen van Teun van de Keuken in de Volkskrant: “De verhoging van btw op groente en fruit is zo stupide, zo oneerlijk en heeft zulke kwalijke gevolgen, dat ik overweeg voortaan in een groen hesje boodschappen te doen”. De columnist sluit hiermee naadloos aan op twee eerdere berichten op de website van P+: ‘Waar blijven de groene hesjes’ en de hartekreet van Anneke Sipkens van stichting DOEN ‘groente en fruit btw-vrij’ van 6 december.

Van de Keuken is net zo boos als Sipkens op het spekken van de schatkist door gezonde voeding duurder te maken. Hij noemt dit in de Volkskrant ‘onbegrijpelijk’. “Dat er nu een boete komt op gezond voedsel is helemaal gek als je weet dat dit kabinet ons gezonder wil krijgen.”

We citeren graag de slotconclusie van Van de Keuken, onder andere bekend van het tv-programma ‘Keuringsdienst van waarde’ en succesvolle boeken over voeding.

“Zouden we niet elk middel moeten aangrijpen om mensen meer van dit gezonde voedsel te laten eten? Elk pleidooi van het kabinet voor een gezondere manier van leven wordt zo toch ongeloofwaardig? 

Volgens bewindslieden ligt het allemaal aan Europa. Heus. Met de oudste truc uit het Haagse politieke handboek – heel hard roepen dat iets niet mag van Brussel – proberen ze nu hun gezicht te redden. Dit argument is de afgelopen decennia tientallen zo niet honderden keren door Nederlandse politici gebruikt om impopulaire maatregelen te nemen zonder er verantwoordelijkheid voor te willen dragen. In het gros van de gevallen bleek het niet waar.

Ook in dit geval zal de werkelijkheid genuanceerder zijn dan een simpel njet van Brussel. Het argument van staatssecretaris Snel dat een dergelijke uitzondering lastig af te bakenen is, omdat groente en fruit deel uitmaken van veel samengestelde producten, klinkt plausibeler. Maar ook daar is een mouw aan te passen: onbewerkte groente en fruit in het laagste btw-tarief, bewerkte waar in een hoger tarief.

De verhoging van de btw op groente en fruit is zo stupide, zo oneerlijk en heeft zulke kwalijke gevolgen, dat ik overweeg voortaan in een groen hesje boodschappen te doen.”

Mooie column Teun! Maar waarom groente in het ‘laagste tarief’ en niet btw-vrij?

Volledige tekst  column‘Groen hesje’ 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier