Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Thuiskok Jenneke
Thuiskok Jenneke
08 november 2013

De thuiskok van Mark Rutte

Premier Rutte heeft Thuisafgehaald.nl ook ontdekt, en wel via Jenneke Sliep (1960). Deze ‘thuiskok’ heeft voor hem mogen koken.

De premier was in Friesland, voor de VVD-campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in Leeuwarden. Heel onverwacht maakte hij hier kennis met de booming ‘deeleconomie’ van ondernemende burgers.

Thuisafgehaald is een razendsnel groeiende website waarop ‘thuiskokers’ hun maaltijden aan stads- of dorpsgenoten aanbieden, vaak voor niet veel meer dan de kostprijs. Het project versterkt het buurtgevoel, verbinding tussen bewoners. Het is een van de vele voorbeelden waarbij consumenten zelf producent worden, de zogenaamde ‘Prosumers’, waar P+ dit jaar uitvoerig over schreef. Hoogleraar Jan Jonker noemt dit de 'Weconony', de 'economie van onszelf'.

Wat zette Jenneke de premier voor? Vooraf mosterdsoep, goulash als hoofdgerecht en taart met koffie na.

Jenneke tegen P+: “De VVD-lijsttrekker van Leeuwarden, Serge Hollander, zei: ‘Jenneke, wij willen geen culinaire toestanden, wij willen eten wat je altijd maakt en wat bij Thuisafgehaald.nl hoort.’ Dus dat heb ik gedaan, voor 25 VVD’ers, waaronder de premier.”

Jenneke werd lid van Thuisafgehaald.nl vlak nadat er bij haar borstkanker werd geconstateerd. “Mijn passie is taarten maken, en mijn droom een winkeltje met die taarten te beginnen. Dat ging toen niet meer toen al die ellende begon. Chemo, bestralingen, een operatie, het was verschrikkelijk en duurde lang. Ik had uitzaaiingen in mijn lymfeklieren, en die klieren zijn uit mijn rechterarm verwijderd waardoor de vochtregulatie niet meer werkt. Ik ben geen type dat achter de geraniums gaat zitten, maar in het begin kon ik niet anders."

"Toen ontdekte ik Thuisafgehaald.nl. Ik kon mijn droom ineens weer uitvoeren, rustig aan en op mijn eigen manier. En ik heb geleerd van het leven te genieten, dat heb ik daarvoor niet altijd gedaan. Ook bij het koken voor de premier, geen stress, gewoon genieten van het moment. En het was een heel aardige man, die ook even in de keuken kwam buurten. Niet dat ik op hem ga stemmen - ik ben eigenlijk meer van de PvdA.”

In het komende Kerstnummer van P+ nog veel meer over de koks van thuisafgehaald. Ook een bijzonder kunstwerk dat we lieten maken door de Vlaamse illustrator Brecht Vandenbroucke, die internationaal furore maakt. Brecht woont in Antwerpen en ook daar is thuisafgehaald al actief.

De website van Thuisafgehaald

Abonneren op P+ People Planet Profit

Tekst Jean Paul Drabbe