Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Circulaire Economie door Tomas Schats
Circulaire Economie door Tomas Schats
02 juli 2013

Tomas Schats covert de circulaire economie

Is het ingewikkeld om uit te leggen wat de circulaire economie is? Best wel. Toch wist illustrator Tomas Schats het steeds opnieuw weer hergebruiken van grondstoffen in een enkel beeld te vangen. Een eeuwig ronddraaiende carrousel met koeien en kalfjes.

Amerikanen weten ingewikkelde economische systemen uit te leggen met de ‘Tale of Two Cows’. Het communisme werd teruggebracht tot de constatering: “Je hebt twee koeien. De staat neemt ze in beslag en geeft je wat melk’. Zo zijn er vele andere voorbeelden. De mooiste staan in het nieuwe nummer van P+, waarvan we de PDF gratis aanbieden. Sommige zijn klassiekers, door Schats opnieuw geïllustreerd, zoals een dodelijke visie op ‘de bureaucratie’.

We bedachten zelf een actuele ‘Two Cows’ voor de circulaire economie.

“Je hebt twee koeien die je niet verkoopt maar verhuurt. De huurder mag ze melken. Je laat ze dekken en als de twee kalveren volwassen zijn, haal je de koeien terug om te slachten. De jonge koeien verhuur je weer.”

Kort door de bocht is hiermee het hele denken over recycling en het financiële model hierachter uitgelegd. Maar daarmee heb je nog geen tekening. Daar hadden we Tomas Schats nog voor nodig.

De in Rotterdam gevestigde Schats levert regelmatig bijdragen aan P+. In enkele lijntjes weet hij complexe zaken terug te brengen tot de kern van de zaak, altijd met een visuele grap erin. Zijn ideeën zijn soms briljant. Het is een feest om de wordingsgeschiedenis te kunnen volgen.

De ‘Two Cows’ van de circulaire economie waren eerst nog vier koeien die in een cirkel stonden, drinkend van elkaars uier. Pas dagen later kwam hij op de vondst om ze op een speeldoosje te zetten, eerst zelfs nog zonder sleutel. Later kwam daar iets bij om het doosje op te winden, in de vorm van een euroteken. Ook stonder er nog geen kalfjes bij, die symbool staan voor de ‘eeuwige’ vernieuwing.

Een week later kregen we de definitieve versie binnen, zo fraai dat de vormgevers van P+ er een coveroptie van wilden maken. Met frisblauwe achtergrond, symbool voor een strakke wolkenloze lucht. Geen slecht idee voor het zomernummer. Om extra dynamiek te krijgen kantelden de vormgevers de tekening van Schats een ietsje.

Het bleek van alle coveropties de allersterkste te zijn. Toch was het geen gebruikelijke keuze voor P+, waar al elf jaar lang een van de geïnterviewden uit het blad de cover siert. Alleen voor  Specials van P+, zoals die over de ‘Revival van de Coöperatie’ kozen we eerder voor een illustratie.

Er was ook een inhoudelijke reden om de carrousel van Schats te kiezen. Het bundelt tal van artikelen in dit nieuwe nummer die vooruitlopen op de conferentie ‘Closing the Loop’ op 2, 3 en 4 oktober, waar P+ medeorganisator van is. De aanmelding daarvoor kan dan ook nu beginnen.

Het complete artikel ‘Je hebt twee koeien’ is gratis als PDF beschikbaar. Zie de linkerkolom, onderaan.

Link naar volledige programma van Closing the Loop 2013

Aanmelding voor Closing the Loop 2013

Website Tomas Schats


Downloads

Meer info download je hier:

2cowscirculaireeconomie.pdf (1392 kb)