Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Tomatenpapier
Tomatenpapier
25 februari 2015

MPS: Tomatenpapier voor tomatentelers

Het is technisch mogelijk om afval van de tomatenteelt te verwerken in papier. Dat vervolgens weer door tomatentelers gebruikt kan worden. Tuinbouw-certificeerder MPS gebruikt het nu al als kantoorpapier.

Als certificeerder in het Westland begeleidt MPS telers bij het registreren van afvalstromen, onder andere. Dan blijken er honderden tonnen aan oude tomatenplanten afgevoerd te worden, naar de composthoop. Dat kost de tuinders bovendien geld.

Arjan van der Meer van MPS vertelt dat zo het idee ontstond om uit te zoeken of er ook iets anders met deze vezels gedaan kon worden. “Zou je er papier van kunnen maken, bijvoorbeeld? Wij zijn naar Schutpapier gegaan, een papierfabriek die al bijna 500 jaar oud is. Ze maken hele speciale papiersoorten, ook voor kunstenaars bijvoorbeeld. In hun laboratorium hebben we proeven genomen en ontdekt dat je voor 20 procent tomatenvezels bij gewone papiercellulose kunt bijmengen, en toch een kwaliteit papier hebt die in de printer kan. Het is mooi papier: je ziet nog een vezeltje zitten. Heel natuurlijk.”

Nog mooier zou het natuurlijk zijn wanneer de vezels weer terug naar de bron keerden, naar de tuinders zelf. Gebruiken die geen papier voor hun administratie? Van der Meer: “In de kassen is alles geautomatiseerd. Dat is allemaal computerwerk geworden. De grootste bulk papier die kwekers gebruiken zijn de labels en stickers, om aan te geven wat er in de kistjes zit. Er staat hier tegenover ons, bij de veiling van FloraHolland in Naaldwijk, elke ochtend een paar kilometer aan pellets die weer gevuld moeten worden. We praten over een omzet van vijf miljard.”

Is dat  te doen? Een deel van de tomatenplant verwerken in de stickers voor doosjes tomatenplanten? Van der Meer: “Dat vergt overleg, want daar moet wel geld bij. Het is domweg duurder. Tenzij de tuinders bereid zijn het geld dat ze nu kwijt zijn aan afvoer van hun tomatenafval, in te zetten om de meerkosten van de papierfabrikant te dekken. Dan krijg je een echte kringloop, een circulair systeem. Dat levert ook voor de tuinders positieve publiciteit op. Daar moeten we over gaan praten, met de tuinders en met hun belangenorganisaties, zoals LTO.”

Ook staatssecretaris Dijksma wilde al weten of er ‘businessmodellen’ te ontwikkelen zijn. Dat vroeg ze aan directeur Theo de Groot van MPS, die haar het eerste pak A4-tjes tomatenpapier overhandigde. Bij die gelegenheid was ook Judith Zuiderwijk van Bio Base Westland aanwezig, die op het papier zelfs al een boek had gedrukt, onder de symbolische titel ‘Connecting Industries’.

MPS, certificeerder voor de tuinbouw

Schutpapier over papier innovatie