Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Trillion Dollar Shift Marga Hoek
Trillion Dollar Shift Marga Hoek
28 januari 2018

Voor 12 biljoen aan duurzame markten

Er ontstaat tot 2030 voor een bedrag van 12 biljoen dollar aan nieuwe duurzame markten, die gekoppeld zijn aan Global Goals (SDG’s) van de VN. In een schitterend uitgevoerd boekwerk van 420 pagina’s presenteert Marga Hoek 50 in detail uitgewerkt voorbeelden van bedrijven die deze kansen aangrijpen. Deze week presenteerde ze ‘The Trillion Dollar Shift’ op het World Economic Forum in Davos. 

Hoek, oud-directeur van De Groene Zaak, werkte twee jaar aan het verzamelen en uitwerken van de 50 cases, verspreid over de hele wereld. "Ik heb alle rapporten over de SDG's die er zijn wel bestudeerd." Bekende en minder bekende Nederlandse namen koppelt zij daarbij aan de SDG’s, zoals Unilever, DSM, FMO, Greenchoice, Vebego, Ecomedia, maar ook buitenlandse concerns, zoals Ikea, Nike, Tesla, Siemens, Intel, Toshiba en Alibaba. Als allereerste komt Unilever aan bod, die in de persoon van CEO Paul Polman ook het voorwoord leverde. Maar liefst op 7 SDG’s wil Unilever impact maken. De nummer 2 Ikea, houdt het meer bescheiden op 3 doelstellingen.

Het was aan Hoek zelf om op elk bedrijf de SDGs te plakken, "waarmee het bedrijf volgens mij de meeste impact maakt. Ik krijg natuurlijk de lijstjes die ze zelf maakten, waarop soms op wel 10 punten werd gescoord. Maar daar zaten dan ook hele indirecte effecten bij."

Hoek was strenger en beperkte zich meestal tot 4 Global Goals, en werkte deze uit in een begeleidende tekst. "Ik heb er ook een toelichting op gegeven, hoe door een bepaald bedrijf nu juist deze SDGs worden ingevuld. Dat verbijzondert de cases steeds."

Zouden Nederlandse bedrijven met zulke ogen haar boek openslaan? Zoeken naar een vergelijkbare onderneming en deze als toetsteen nemen? Hoek: "Dat kan heel goed. Je kunt ook zoeken op sector en daar heel veel bruikbare informatie uit halen. Het zijn natuurlijk allemaal wereldcijfers, dus die moet je wel terugrekenen naar de Nederlandse markt. Het boek geeft daarbij houvast, hulp."

Hoe ze aan het getal van 12 biljoen aan nieuwe economische activiteiten kwam? Hoek: "Dat getal heb ik overgenomen van een studie van het adviesbureay Alphabeta. Het gaat daarbij vooral om nieuwe markten. Vanuit Nederland gezien, is er een markt met veel vervanging van oude, niet duurzame spullen voor nieuwe wel duurzame producten. We vergeten wel eens dat grote delen van de wereld nog niets hebben. Die beginnen pas. Een app voor Afrikaanse boeren die het weer voorspelt, waardoor ze misoogsten kunnen voorkomen, vervangt niet iets wat ze al hadden. De helft van de wereldbevolking heeft nog geen internet. Miljoenen kinderen gaan nog steeds niet naar school."

Marga Hoek schreef eigenlijk geen boek, maar richtte een standbeeld op voor de Global Goals en wat deze voor de wereld kunnen betekenen.

Bestellen boek bij de uitgever Routledge

Op Amazon zijn de eerste pagina’s te lezen