Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Stevia Seeds
Stevia Seeds
01 maart 2014

Tuinhit van 2014: Zelf Stevia verbouwen

Na vele jaren eindelijk toegelaten in de EU, de calorieloze zoetstof Stevia. Maar nu ook als zaadjes te koop.  Zaai in eigen tuin of balkon Stevia-plantjes, hier beter bekend als ‘Honingplant’ of ‘Honingkruid’.

Stevia is 300 keer zoeter dan suiker, zonder alle medische nadelen. Het maakt niet dik en er is geen verkleving in de aderen, waardoor het verouderingsproces niet versnelt.

Wie ervan wist, schold jarenlang op de EU, die deze zoetstof van de ‘Sweet Leaf of Paraguay’ maar niet wilde toelaten. Eind 2011 was het dan eindelijk zo ver.

Bij besluit van 11 november 2011 is Stevia (steviolglycosiden) toegelaten op de EU-lijst van voor gebruik in levensmiddelen goedgekeurde levensmiddelenadditieven. Dit besluit is in werking getreden per 2 december 2011. Er moest een studie aan vooraf gaan: In het rapport van de EFSA van maart 2010 heeft de EFSA de ADI (maximale dagelijkse inname) bepaald op 4 mg per kg lichaamsgewicht. Deze conclusie heeft Europese Commissie vervolgens weer voorgelegd aan de EFSA in september 2010. Op grond van dit onderzoek van de ANS (onderdeel van de EFSA) heeft de EFSA in een rapport van februari 2011 de normen voor het gebruik van Stevia in drank en voedsel in bepaalde categorieën verminderd.
Deze normen zijn vervolgens verwerkt in de EU-lijst van voor gebruik in levensmiddelen goedgekeurde levensmiddelenadditieven en gebruiksvoorwaarden, die in november 2011 gepubliceerd is. In deze Verordeningvan de EG van 11 november 2011 is Stevia (steviolglycosiden) opgenomen als voedingsadditief en als tafelzoetstof.

Sindsdien is Stevia stevig opgerukt in de schappen. Er is zelfs al ophef over geweest, onder andere in het consumentenprogramma Radar, omdat producenten heel veel vulmiddel gebruiken. Er is zo weinig Stevia nodig om koffie of wat dan ook te zoeten, dat het kleinste pure pilletje zoetstof wel heel erg klein is. De vloeibare vorm is daarom handiger en goed verkrijgbaar in eco-supermarkten.

Minstens zo leuk is om Stevia zelf in potten te verbouwen. Het is heel goed mogelijk de blaadjes in de thee of koffie te doen als zoetmaker. De blaadjes kunnen ook gepureerd worden voor het maken van toetjes. Ook bij zaadverkopers is de belangstelling voor deze Zuid-Amerikaanse dan ook sterk stijgende. Wij konden bij Sluis Garden zelfs niet eens tien zakjes tegelijk bestellen, omdat er een maximum op is gezet.

Hier alvast wat tips voor de hobbykweker van deze aanbieder: “Zaaien binnenshuis onder glas, niet te diep en even licht aandrukken. Niet teveel water geven in verband met de lastige en onregelmatige kiemkracht. Zodra hanteerbaar verplanten in potten of bakken. Stevia kan slecht tegen lage nachttemperaturen, dus bij een temperatuur onder 10 ºC de planten binnenhalen. Aantal zaden in een zakje: ca. 20. Kiemduur: ca. 25 dagen. Zaaitemperatuur ca. 19ºC Groeihoogte:30 cm. Zaaiafstand: 20cm. Zaaidiepte: 0,1cm.

We betaalden een prijs van 4,94 per zakje en kochten 5 zakjes. En wij denken: alle lezers van de Voedselzandloper van Kris Verburgh (mooi interview in de nieuwe P+) willen dit ook gaan proberen. Het boek is een daverend succes met 250.000 verkochte exemplaren, dus onze voorspelling is: Stevia (Honingplant) wordt de tuinhit van 2014!

Zaden van de Stevia  (Honingplant) zijn onder andere hier te koop.

Er zijk ook eko-tuincentra die Stevia als plantje verkopen, zoals deze in Eindhoven