Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
De uitdaging met Gerda Geurtsen
De uitdaging met Gerda Geurtsen
23 november 2012

Gerda Geurtsen is het bewijs dat doorgaan loont

De aanhouder wint: Gerda Geurtsen wijdde zich met haar Uitdaging dertien jaar lang aan het opbouwen van duurzame netwerken in Nederland. Ze werd dit jaar door het Oranje Fonds Groeiprogramma geselecteerd. Dat zal haar de komende 3,5 jaar steunen met trainings- en coachingsprogramma's en 175.000 euro. Dat komt goed uit, nu gemeenten het financieel niet meer redden…

U herinnert zich het vast nog: Angela Groothuizen die in de jaren negentig als een wervelwind het land doorsjeesde om met haar televisieprogramma de Uitdaging stichtingen, goede doelen en hulpbehoevenden binnen no-time aan een nieuw clubgebouw, een gerenoveerde kinderboerderij of een spiksplinternieuwe speeltuin te helpen.
Denk Angela Groothuizen even weg en denk daarvoor in de plaats Gerda Geurtsen,  de enthousiaste oprichter van haar eigen uitdaging met eveneens de naam, jawel, de Uitdaging. Een Uitdaging zonder camera's, BN-ers  of tijdsdruk, maar met het predicaat duurzaam en dus met minstens net zo veel impact. Geurtsen is een doorzetter: de Uitdaging loopt al dertien jaar en met succes. Inmiddels zijn op zes plekken in het land duurzame bedrijfsnetwerken opgezet.

Het begon allemaal in 1999 in Arnhem waar Geurtsen ‘oude rotten en jonge honden’ -haar vaste strategie- uit het bedrijfsleven aan elkaar koppelde. Ze heeft sindsdien voor zo’n 430 maatschappelijk actieve verenigingen en instellingen in Arnhem de afgelopen jaren een praktisch steuntje in de rug gerealiseerd. Daarnaast heeft ze in vijf andere gemeentes in Nederland een duurzaam bedrijfsnetwerk opgericht die tezamen al honderden projecten hebben weten te volbrengen. De belangrijkste troef van de Uitdaging: "We bemiddelen bijna volledig in materialen en menskracht, vrijwel nooit met geld. We dagen het bedrijfsleven uit om maatschappelijk betrokken te ondernemen en ledigen tegelijkertijd de noden van anderen."

In Arnhem meldde zich een jongerencentrum dat graag wilde uitbreiden. De Uitdaging koppelde het centrum aan een Arnhemse architect waarvan ze verwachtten dat hij oor en oog had voor de behoeften van de jongeren. "Hij hielp ze vervolgens kosteloos met een herbouwplan en zo konden ze bij de gemeente en fondsen geld regelen voor de verbouwing."

In Ede kreeg de 'matchgroep' van het Toon Hermans Inloophuis, een centrum dat ruggensteun biedt voor mensen met kanker en hun naasten, te horen dat het centrum uit zijn jasje groeide: "Een makelaar uit de matchgroep heeft toen eens goed rondgekeken naar een pand met een betrokken eigenaar die achter de ideeën van het inloophuis kon staan. Die hebben we toen aan elkaar gekoppeld en zo heeft het centrum een prachtig pand kunnen betrekken voor een beperkte huur." Voor andere verbouw- en herinrichtingsprojecten regelden de duurzame bedrijfsnetwerken gratis gordijnen, vloerbedekking en meubilair, architecten die niet betaald hoefden te worden en installatie- en ICT-bedrijven die gratis hun diensten aanboden. 

De Uitdaging lijkt nog het meest op het Noaberschap, een uitdrukking uit het oosten van het land waar Geurtsen vandaan komt: "Noaberschap heeft te maken met belangeloos klaarstaan voor je naaste. Dat gebeurt bij de Uitdaging ook: we bemiddelen tussen het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties, die draaien op vrijwilligers."
In diezelfde lijn liggen ook de Spullenbank en de Cadeautjesbank, twee initiatieven die uit de Uidaging zijn voortgekomen: "We kregen bij projecten zoveel tweedehands spullen die vaak nog hartstikke goed waren, maar ook restpartijen van relatiegeschenken waar bijvoorbeeld een verkeerd logo op was gedrukt. Daar besloten we iets mee te doen. maatschappelijke stichtingen en verenigingen met een goed plan kunnen die nu bij ons afhalen."

De Uitdaging is zeker in deze crisistijden belangrijk: "Gemeentes redden het niet meer alleen om problemen op te lossen. Sterker nog, dat wordt de komende tijd alleen maar moeilijker." Met de Uitdaging probeert Geurtsen 'goed burgerschap aan te wakkeren: "We willen mensen laten nadenken hoe ze zelf lokale vraagstukken kunnen oplossen."

Afgelopen zomer werd haar vasthoudendheid beloond met een selectie door het Oranje Fonds Groeiprogramma dat haar de komende 3,5 jaar met trainings- en coachingsprogramma's en 175.000 euro zal steunen. Het Oranjefonds was vooral onder de indruk van de bijzondere manier waarop Geurtsen verbindingen wist te leggen en hoe de Uitdaging 'de lokale samenleving verstevigt'. Doel is de Uitdaging te laten groeien en verder uit te rollen naar nog veel meer steden en gemeenten in heel Nederland. Volgend jaar moet het project verdergaan onder de vleugels van een landelijke stichting die De Nederlandse Uitdaging gaat heten. Dan komt er ook -'eindelijk'- een landelijke website.
Geurtsen hoopt dat ze met de financiële ondersteuning de netwerken kan verankeren in de gemeentes waar ze actief zijn zodat het ook zonder haar ook 'automatisch door kan rollen.' "Ik ben bezig met een blauwdruk, een stappenplan waarmee de jonge honden en de oude rotten ook zonder mij alleen door kunnen."

Website Arnhemse Uitdaging