Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Dakmoestuin in het Parool
Dakmoestuin in het Parool
06 juni 2012

Grootste dakboerderij Europa open

Nederland is een staaltje duurzaamheid rijker. Op het 30 x 100 meter dak van bedrijvencomplex Zuidpark aan de ring A10 bij Amsterdam is het grootste Urban Farming dak van Europa aangelegd. Ruim 10 meter boven de grond worden op 3000m2 meer dan 50 variëteiten groente, kruiden en kleinfruit gekweekt.

Het Urban Farming dak is bedoeld om gebruikers van Zuidpark op een inspirerende manier met elkaar in contact te brengen door samen te zaaien, schoffelen en oogsten.

De dakmoestuin maakt deel uit van een ingrijpende herontwikkeling van het voormalig hoofdkantoor van V&D aan de Spaklerweg tot het moderne bedrijvencomplex Zuidpark. Het dak biedt rondom een uniek uitzicht op grote delen van de stad Amsterdam en de gemeente Ouder Amstel. De aanleg van een stadsboerderij met de uitstraling van een park was geen sinecure. Kweek vindt plaats in speciale bakken waarin ruim 4 kilometer verduurzaamd Europees hout is gebruikt. Zo’n 200.000 liter teeltgrond is op het dak verwerkt. Het dak is tot stand gekomen in samenwerking met Biet&Boon.

Het onderhoud van het dak is in handen van de gebruikers van Zuidpark zelf. Het Urban Farming dak is aangelegd om medewerkers van de bedrijven op Zuidpark een extra gelegenheid te bieden om elkaar te leren kennen en met elkaar contacten te leggen. Iedereen kan een eigen moestuintje krijgen. Door de moestuintjes te mixen komt elke Urban Farmer op Zuidpark in contact met medewerkers van andere bedrijven. Het Urban Farming dak produceert dus supervers 100% biologisch voedsel en is ook letterlijk de perfecte metafoor voor het idee dat samen zaaien, schoffelen en oogsten aan de basis ligt van duurzame samenwerking.

Het dak is voorzien van elektriciteit en wifi. Met standaard 2 zittafels van 20 meter is het dak ook een handige plek voor een heisessie in de stad. Of een gewone vergadering in de frisse lucht. De eerste boekingen voor diners en evenementen buiten kantooruren zijn ook al binnen.

Opening grootste Urban Farming Europa

 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier