Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
10 december 2011

&samhoud: 2 Maanden vaderschapsverlof

Vroeger kon je een dagje vrij krijgen, als jonge vader. Adviesbureau &samoud biedt vaders maar liefst twee maanden vaderschapsverlof aan. Hoe kan dit bestaan?

Het vaderschapsverlof bij adviesbureau &samhoud geldt als toegevoegde arbeidsvoorwaarde. Managing partner Ingrid Smolders zegt: “We hebben geen cao, maar we hebben zelf een aantal ongewone dingen bedacht over hoe we onze medewerkerswaarde intern kunnen creëren.”

Het vaderschapsverlof betekent voor een kersverse vader twee maanden vrij met behoud van loon. Ook moeders krijgen veel vrij: zij mogen tijdens de schoolvakanties van hun kinderen jaarlijks tien weken verlof opnemen. Dat is een van de redenen waarom &samhoud dit jaar voor de vierde keer de Loflist Beste Werkgevers voor Werkende Ouders prijs heeft ontvangen.

Het vaderschapsverlof van adviseur Sander Asma ging op de dag van de geboorte van zijn zoon in. “Dat was fantastisch. Super waardevol. Ik kon thuis meehelpen zonder dat ik daarvoor op mijn werk iets moest regelen. Ik merkte dat als ik er met familie en vrienden over deze regeling had, dat ze dat ongelooflijk vonden. Dat een werkgever dat doet. Ik werk inmiddels zeven jaar bij &samhoud, dus ik wist al dat het een goede werkgever was. Maar ik denk wel dat deze regeling echt uniek is in Nederland.”

Asma ging na twee maanden met dezelfde energie weer aan de slag. “Mezelf 100 procent geven deed ik al, maar dit is wel een bevestiging van de relatie tussen mij en mijn werkgever. Die is daarna denk ik nog sterker en dieper geworden. Ook voor mijn gezinssituatie, want bij &samhoud is het hard werken en dat vraagt eveneens wat van je gezin. Die verzoent zich er daardoor sneller mee dat ik soms lange dagen maak.”

Dat verlof vormt volgens Asma onderdeel van de relatie die hij al met zijn werkgever had. “Ik denk dat we een cultuur hebben die heel sterk is, waarbij dit een onderdeel is van een totaalprogramma van hoe je met je medewerkers omgaat en hoe medewerkers met een bedrijf omgaan. Dat is een wederzijdse relatie.”

Asma stelt dat niet elk bedrijf in staat is om zo’n riante verlofregeling aan te bieden. “Geef alsjeblieft geen vaderschapsverlof als je basis niet op orde is, want dan wordt het in een keer een ongeloofwaardig cadeautje. Dat vind ik wel het belangrijkste: het is echt onderdeel van het beleid. Hoe je vanuit plezier ook meer prestatie kan krijgen. Dat is een wederzijdse band en als je alleen maar losse cadeautjes gaat geven, dan geloof ik er niet in.”

Tekst: Mehmet Ulger en Astrid van Unen

Fotografie: Wiesje Peels