Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Gaëtane Decloedt van Valvan
Gaëtane Decloedt van Valvan
16 november 2012

Valvan verwacht over een jaar verkopen T4T-machine

Het is de bedoeling dat de sorteermachine voor textiel ook in andere landen gaat draaien. Gaëtane Decloedt van de Belgische machinebouwer Valvan verwacht over een jaar orders.

Waarom pas over een jaar? Ing. Decloedt staat op de transportband van de wereldpremière die zij leverde. Ze zegt: “De ervaring leert dat de software die de textielsoorten herkent de komende maanden steeds beter en beter zal gaan functioneren. Nu is de selectie in de bak katoen voor 92 procent zuiver. Het is niet veel meer, maar die laatste 8 procent afval moet minder worden, wil je de katoen als zuivere grondstof op de markt kunnen brengen.”

Valvan is niet verantwoordelijk voor de software-herkenning van de textiel. Dit onderdeel is gebouwd door Duitse ingenieurs, waaronder Sven Warnck, hoofd innovation management van het bedrijf M.U.T. Hij voerde al duizenden foto’s in de computer, op basis waarvan ‘het oog’ tot de passerende kleding passeert de selectie naar grondstof maakt: katoen, wol, acryl, enzovoorts. Het is een stuk lastiger dan je zou verwachten, omdat zoveel textielsoorten uit mengweefsels bestaan. Heel wat katoen is geweven met elastische vezels, zodat een T shirt mooi strak staat. Dat kan uit fashion oogpunt een voordeel zijn, maar in de restverwerking is zo’n mengsel erg lastig weer te scheiden.

De T4T-machine is nu een stand alone machine. Dat hoeft zeker niet zo te blijven, stelt Decloedt. “Hier bij Wieland is de textielsorteren nog volledig met de hand. Medewerksters doen de zakken met gebruikte kleding open, halen daar de bruikbare jruken en jassen uit en gooien die in bakken. Dat kan ook al anders. Wij leveren aan textielsorteerbedrijven ook een lopende band waarop de sorteerders in een microfoon een instructie inspreken. De computer verwerkt dit en even verderop laten blaasmondjes aan de lopende band de juiste kleding in de juiste bakken verdwijnen. Je houdt dan nog een grote restpartij over. Daar kun je dan de T4T-sorteermachine aan koppelen, die zelf gaat onderzoeken uit welke grondstof de niet meer verkoopbare kleren bestaat.”

Denkt zij dat er elders op de wereld belangstelling bestaat voor deze innovatie? Dat weet ze wel zeker. Decloedt verwijst naar de presentaties, waar uit onderzoek blijkt dat de markt voor tweedehands kleding al jarenlang terugloopt. De prijzen van grondstoffen stijgt echter, tegelijkertijd. Dit zijn de jaren waarop het omslagpunt is bereikt.

Valvan maakt niet alleen sorteerbanden, maar ook de persen die de geselecteerde kleding in grote balen drukken, klaar en stapelbaar voor transport. Het bedrijf bestaat sinds 1968, in de tijd dat er in Vlaanderen nog volop vlas werd verbouwd. Het bedrijf uit Menen, niet ver van Kortrijk, begon met het leveren van droogapparatuur. Na de oliecrisis in 1973 zakte de vlasindustrie in elkaar en ontstond het milieubewustzijn. De toenmalige directie schakelde met de tien medewerkers over op de productie van afvalcontainers voor de recycling industrie en even later op balenpersen voor de bedrijven in de kledingrecycling.

Valvan, de makers van de lopende band
M.U.T. Group, de makers van de software voor textielherkenning