Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Biggenfokker Oude Lenferink levert stroom aan Vandebron
Biggenfokker Oude Lenferink levert stroom aan Vandebron
18 maart 2014

Vandebron: kies je eigen boer met windmolen

Wil je direct stroom kopen bij een boer die een eigen windmolen heeft? Of stroom maakt van varkensmest? Het nieuwe energiebedrijf Vandebron biedt een platform om een persoonlijke keuze te maken.

Het concept staat of valt bij de aanname dat groene stroomproducenten op dit moment meer energie produceren, dan ze zelf nodig hebben. En dat is zo, volgens de jonge ingenieur Matthijs Guichelaar (1985), een van de initiatiefnemers.

Guichelaar: “Wat moet een boer met de 1 of 2 Megawatt aan stroom die een windmolen oplevert? Groene stroomproducenten hebben een overschot, dat ze nu verkopen aan reguliere energiemaatschappijen. Die zetten daar een marge op. Dat doen wij niet. Bij ons kun je net als op Marktplaats.nl je eigen aanbieder uitkiezen, die zijn eigen prijs bepaalt. Aan ons als bemiddelaar betaal je slechts 10 euro per maand. Dat is vergelijkbaar met het vastrecht dat je bij energiemaatschappijen betaalt. Dat is hoger dan de 4,50 bij Greenchoice, maar lager dan bij Oxxio, die 17 euro rekent. Wij zijn altijd goedkoper dan de grote drie.”

Het team van Vandebron bestaat ook uit Aart Veller, een bekende in duurzaam Nederland. Hij, Guichelaar, Remco Wilcke en Michael Fraats begonnen anderhalf jaar geleden met het uitwerken van hun plan, dat startte met een vraag: ‘Waarom kan ik niet zelf uitkiezen bij wie ik mijn eigen stroom koop?’

Vanaf  juni 2013 gingen ze op zoek naar financiering, die ze onder andere vonden bij het Dutch Greentech Fund, beheerd door onder andere de Rabobank en het Wereld Natuurfonds. Gevoegd met het startkapitaal van vijf Business Angels kregen ze een bedrag van 1,9 miljoen euro bij elkaar, vooral bestemd om het platform te bouwen. “De software om als particulier direct energie van een aanbieder te kopen, is niet als gratis kopie op het net te vinden”, vertelt Guichelaar. Er werd een eigen team aan het bouwen gezet.

Is er op dit moment al wel voldoende capaciteit op de markt? Guichelaer: “We hebben marktonderzoek voor ons businessplan gedaan. Er is stroom voor 950.000 huishoudens, afkomstig van windmolens, zonneparken, mestvergisters en zelfs acht tot negen waterkrachtcentrales. Het is niet zo dat al deze stroom dus al verkocht is aan deelnemers, aan coöperaties. We zien zelfs dat energie coöperaties zelf meer kopen, dan ze produceren. Dat kan dus ook rechtstreeks, door middel van power purchase agreements, die wij overeen komen. Vervolgens kunnen producent en afnemer zelf de prijs bepalen. Die prijs is de keuze van de maker. Wij zorgen er alleen voor dat we nooit meer verhandelen dan 90 procent van de jaarproductie.” Uit voorzorg, zo begrijpen wij .

Guichelaar verwacht dat de aanbodkant van lokale energie de komende jaren sterk zal uitbreiden. Dat geldt niet alleen voor ‘wind en zon’. “Er zijn nu in Nederland acht tot negen waterkrachtcentrales. Kleintjes, zeker in vergelijking met wat er in Noorwegen of Frankrijk staat. Maar er komt een grote bij, in de Oosterscheldekering.” Namen van agrarische stroomproducenten die hij nu al kan noemen zijn de firma Gebroeders Oude Lenferink in Fleringen, in de Achterhoek. Naast mesttransport hebben deze ondernemers ook een biggenfokkerij. De opgewekte biogas van de mest gaat naar een WKK-installatie. De warmte gebruikt de firma zelf, de groene stroom wordt aan het net aangeboden. Een andere aanbieder is de boer Hubert Bloemen.

Vandebron zit na de start een week geleden nu al bijna op 700 belangstellenden, waarvan een flink deel ook al het voorschot betaalt. “We streven naar 4000 klanten”, zegt Guichelaar. Het officiële startschot van Vandebron valt op 2 april.

De website van energiemaatschappij Vandebron
 

.