Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
niet volmaakte citroen
niet volmaakte citroen
09 februari 2016

Frankrijk verbiedt voedselverspilling supermarkten

Grote Franse supermarkten krijgen ze een boete wanneer ze voedsel verspillen of weggooien. Ze worden verplicht hun producten aan goede doelen of voedselbanken te schenken.

Deze wet is unaniem door het Franse parlement aanvaard, nadat een van de volksvertegenwoordigers een petitie had georganiseerd. In de wet staat dat het om supermarkten gaat met een vloeroppervlakte van 400 vierkante meter of groter. Bedrijven die zich niet aan dit gebod houden, kunnen boetes verwachten die kunnen oplopen tot 3.750 euro.

De Franse voedselbanken zijn blij met deze maatregel. Een woordvoerder zei dat het aanbod voor de armen beter zal worden, en meer gevarieerd. “Op dit moment hebben we een tekort aan vlees, fruit en groenten. Daar komt nu hopelijk verandering in.”

De parlementarier die deze wet aanvaard kreeg, Arash Derambarsh, wil nu dat er voor de hele EU een ban komt op het verspillen van voedsel door supermarkten. “Deze strijd is nog maar net begonnen. We moeten ook voedselverspilling gaan bestrijden in restaurants, bakkerijen, schoolkantines en bedrijfsrestaurants.”

The Independent over dit nieuws.

Filmpje van een Franse supermarkt die op deze wet vooruit liep: Intermarché

 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier