Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
18 januari 2012

Kweek een Vergeten Groententuin in oude eierdozen

Vanaf nu alle oude eierdozen bewaren! Gebruik ze straks als kweekbakje voor het planten van bijzondere vergeten groentenzaden van de Historische Groentenhof. Of voor 7 andere herbestemmingen.

Zadenhandelaar Vreeken in Dordrecht heeft een van de grootste collecties zaden ter wereld. De teller op zijn website staat niet voor niets op bijna 2 miljoen bezoekers. Even op de zoekmachine de string ‘Vergeten Groenten’ intikken en dan duiken er al 30 voorbeelden op. Van eetbare ‘aardaker’ tot ‘aarbeimelde’ en van ‘okra’ tot ‘veldmannentrouw’.

De enorme verzameling zaden is nog groter geworden door de samenwerking met de Historische Groentenhof van onze vriend Jac Nijskens in het Limburgse Beesel. Onder dezelfde zoekstring zijn in samenwerking met Jac mooie verrassingspakketten samengesteld, zoals ‘vergeten kolen’ of ‘schaarse salades’, ieder voor 10 euro per stuk.

Kan allemaal natuurlijk in de koude grond ingezaaid worden, maar voorpret is minstens zo leuk. Vul de kartonnen bakjes van een eierdoos met aarde en plant in elke eierdop een zaadje. Dan is later uitdunnen ook niet meer nodig. Zodra we zeker zijn dat het deze winter echt bij twee, drie nachtjes lichte vorst is gebleven, kan elke dop apart losgeknipt worden en in zijn geheel in de grond worden geplaatst. Het karton zal gewoon composteren, als de tuin begin te groeien.

Is de verzamelwoede te hard toegeslagen en zitten we met een stapel eierdozen? Hier nog wat andere herbestemmingen,

1. Gebruik de eierdoos om kleine voorwerpen in te bewaren, zoals noten, knopen.
2. Gebruik de doos om perfect golfballen in te sorteren, de juiste bal voor het juiste terrein.
3. Gebruik de derde doos om tere Kerstballen in te bewaren, die passen wonderwel en maken meer kans om de zomer te overleven.
4. Maak de hele zomer van eierdozen aanmaakblokjes voor de open haard, door eerst wat zaagsel in de eierdop te strooien en daar gesmolten kaarsvet van een oude kaars in te gieten.
5. Heeft de supermarkt toch een doos van styrofoam geleverd, gebruik die dan als schilderspalet om met kinderen te schilderen, in elke eierdop een kleur. Scheelt een kliedere, afwassen en opruimen.
6. Ga eens naar de biologische kippenboer en neem de overgebleven doosjes mee, die hij dan zelf kan navullen.
7. Groot tuinfeest op komst en alle vormpjes voor ijsblokjes zitten al vol? Hier komen plastic eierdozen juist goed van pas, die vorm geven aan lekker grote brokken ijs, zo groot dat je er een verrassend bloemetje uit de Vergeten Groententuin bij kan invriezen.

Website van de zadenhandel Vreeken

Website van de Vergeten Groentenhof

 

 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier