Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
15 december 2011

Interieur design van verpakkingsmateriaal

Kunstenaar Elze van den Akker gebruikt verpakkingsmateriaal als basismateriaal en inspiratiebron voor haar ontwerpen.  De Limonadethingie, gemaakt van een limonadepoeder pot, is het nieuwste ontwerp van haar bedrijf Pou-Belle Design.

Starend voor het supermarktschap betrapte kunstenaar Elze van den Akker zich op de gedachte dat elke verpakking ontworpen is door iemand die daar serieus over na heeft gedacht. En dat diezelfde verpakking na eenmalig gebruik meestal in een afvalbak verdwijnt.

Zonde van al die mooie, met zorg ontworpen verpakkingen, vond Van den Akker. Ze besloot het tot afval gedoemde materiaal te gebruiken als basis en inspiratiebron voor haar ontwerpen. Dat die ontwerpen niet de zoveelste snel in elkaar gezette gerecyclede afvalkrukjes zijn, maar waar design, bewijzen haar hanglampen wel.

Zo bracht ze al eerder de RawCutJerry op de markt, het resultaat van afgedankte witte melkjerrycans gecombineerd met een strakke, heldere vormgeving. Heel goedkoop zijn ze niet: € 219,95 voor die van 35 x 23 cm, € 549,95 voor het formaat van  60 x 38 cm. Het is dan ook een zeer arbeidsintensief proces, vertelt Van den Akker: “Ik knip ze zelf, laat ze stansen en rijg ze vervolgens met elastiek vast aan het frame. “ Of de Juicy, nog zo’n project. Deze lamp bestaat uit 61 bovenkanten van hergebruikte plastic, ronde sapflessen en houdt het midden tussen een lamp en een lichtsculptuur die je aan de wand kan hangen of op de vloer of tafel  geplaatst kan worden. De lamp heeft een doorsnede van een meter en kost €549,-. Hij is alleen op bestelling leverbaar.

Haar nieuwste ontwerp heet de Limonadethingie, gemaakt van Amerikaanse limonadepoeder potten en is een stuk betaalbaarder: €37,50,-. Wel is het een limited edition, waarschuwt Van de Akker: er zijn er maar 65 van. De reden daarvoor is simpel: ”Een vriend van me kwam met de potten aanzetten. Hij had er maar 65.”

Om aan voldoende materiaal te komen, heeft Van den Akker afvalverzamelpunten gecreëerd. Vrienden en familie van Van den Akker in Noord-Holland, Brabant en Utrecht zamelen oude spaflessen, melkpakken en lege wasmiddelflessen voor haar in. Een tip voor verzamelaars: “Spoel de flessen uit met heet water en doe de dop er los bij, dan gaan de flessen niet schimmelen.”

Op de website van Pou-Belle staan aandoenlijke verhalen over haar verzamelaars. Over een vader en zoon die van cappuccino en pannenkoeken houden en de een na de andere melkfles erdoorheen jagen en vriendin M die zoveel sap dronk dat haar glazuur er van stuk ging.

Van den Akker is ambitieus en wordt snel opgepikt door media en andere partijen. Zo won ze enkele maanden na de oprichting van Pou-Belle Design in de zomer van 2010 de Ernst & Young duurzame ondernemer verkiezing 2010. 

De Limonadethingie heeft een kleine fitting (E14) voor een lamp van max 10 watt. Het gestoffeerd elektriciteitsdraad is verkrijgbaar in diverse kleuren. De lamp is 10 cm breed en 18 cm lang (inclusief fitting). Hij kost €37,50,- en is te bestellen via verschillende webshops en winkels in Amsterdam en natuurlijk via de website van Pou-Belle Design.