Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Vitens Lieve Declercq, foto Chris de Bode
Vitens Lieve Declercq, foto Chris de Bode
14 oktober 2014

Vitens over de levensloop van ons water

Ons kraanwater heeft een levensloop, betoogt Lieve Declercq op Closing the Loop 2014: D-Day. De directeur van Vitens maakt de winning van water circulair.

Lieve Declercq stond al op de cover van P+ van maart / april van dit jaar. Op 27 november opent ze de conferentie Closing the Loop 2014. Terecht, want deze Vlaamse opende in maart een methaangasafvanginstallatie die natuurlijk methaan van het grondwater afvangt en omzet in stroom. Uniek in de drinkwaterwereld, en een nieuwe loot aan de stam van de circulaire economie.

Vitens wil álle reststoffen die vrijkomen bij waterproductie en -zuivering gaan toepassen. Nu kost verwerking daarvan 1,5 miljoen euro, dat zou terug moeten naar nul.

Uit de reststof humuszuur heeft Vitens het product HumVi ontwikkeld, dat wordt toegepast in de agrarische sector als biologische plant- en bodemverbeteraar. Afnemers hebben minder (kunst-) mest en fosfaat nodig, wat zorgt voor minder uitspoeling van meststoffen naar het grondwater.

Declercq zei tegen P+: “Een ander voorbeeld is waterijzer, traditioneel een product waar we niks mee konden. Grondwater bevat veel ijzer. Dat filter je weg en die filters moet je regelmatig schoonmaken. Dat spoelwater bevat een hoge hoeveelheid ijzer. Na inklinken blijft een slibachtige substantie over met veel ijzer. Dat kun je gebruiken in de waterzuivering: het vermindert de stank doordat het fosfaat en sulfiden verwijdert. Maar het bevat nog veel water, dat je afvoert en niet inzet als drinkwater. Dat kost geld en is niet erg duurzaam vanwege het transport. Nu ontstaat er competitie tussen de procesoperators om het product droger te maken. Daardoor leren we het proces beter beheersen. Dus aan alle kanten schiet Vitens hier iets mee op. Vandaar dat het reststoffenthema belangrijk is.”

Kortom: Vitens behoort bij de voorhoede van de Resourcing Champions, bedrijven die reststoffen weten terug te winnen en economisch haalbaar te maken. Andere voorbeelden op Closing the Loop gaan onder meer in op het verzamelen en verwerken van Plastic Soup, maar ook het geven van een tweede leven aan machine-onderdelen.

De werving voor Closing the Loop 2014 is al begonnen.

Hier de PDF van het volledige programma. 

Hier kun je je inschrijven voor D-Day 27 november, in The Awarehouse van Interface in Lunteren.