Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Tonzon
Tonzon
16 mei 2014

Strop voor bedrijven die vloeren isoleren

De inmiddels vertrokken staatssecretaris Weekers (VVD) heeft Nederlandse vloerbedrijven een lelijke strop bezorgt. Zonder wie dan ook te waarschuwen, verhoogde hij het BTW-tarief van 6% naar 21%.

Nu, een half jaar later, blijken de duurzame vloerisoleerders door deze grappenmakerij van deze terecht naar huis gestuurde bestuurder per klus gemiddeld 100 euro bij te moeten leggen. Weinig bedrijven vinden het gepast om de onverwachte BTW-verhoging aan hun klanten door te berekenen. De eigenaar van TonZon, een bekende in duurzaamheidsland, voert vanuit zijn branche de oppositie tegen de BTW-verhoging, die hij fnuikend vindt voor een goed milieubeleid.

De Venin (Vereniging van Erkende Na-isolatiebedrijven )reageerde ook al met een statement: "De staatsecretaris had de regeling beter in de pas kunnen laten lopen met de andere 2 permanente regelingen ( van stukadoors en schilders) dan die van de tijdelijke regeling voor onderhoud. Maar ja, nu denkt men wellicht dat het dadelijk makkelijker wordt de isolatie regeling te beëindigen."

Inmiddels weten de meeste betrokkenen nu wel van deze goed geheim gehouden belastingmaatregel af. Dit heeft deze week al geleid tot het aanbieden van een petitie aan leden van de Tweede Kamer door de directeur van het Klimaatbureau Hier, in samenwerking met de Stichting Spaar het Klimaat en de stichting Vloerisolatiebedrijven Nederland.

De petitie is recent gestart uit ontevredenheid over de reactie van de nieuwe staatssecretaris van Financiën, Eric Wiebes. “Deze werkt blijkbaar geheel zelfstandig langs afspraken die in het energie-akkoord zijn gemaakt met het kabinet”, vinden de organisatoren.

Hoe kwam dit euvel aan het licht? In december 2013 bleek plotseling dat in een fiscale verzamelwet, die in de loop van het jaar door het parlement is geloodst door voormalig staatssecretaris Weekers, een wijziging stond van het btw-tarief van 6% voor na-isolatiewerkzaamheden. Per 1 januari 2014 moet een bedrijf kosten voor isolatiematerialen, die doorgaans minder dan helft van de factuur bedragen, belasten met 21% btw.

Het klimaatbureau van Sible Schone stelt: “De verlaging van de btw in 2009 was bedoeld om banen te redden in de renovatie- en onderhoudssector, en werd gedekt door een verhoging van de energiebelasting en afbouw van een belastingaftrek voor de huursector. Uit evaluatie is gebleken dat echter de verlaging van de btw het ministerie van Financiën werd gecompenseerd door een groter aantal keren dat er btw in rekening is gebracht. De compensatie is dus, achteraf gezien, vooral een argument geweest voor verhoging van belasting op energie. De omvang van de in 2009 ingevoerde verhoging van de belastingen bedraagt, naar schatting, tussen 25 en 75 miljoen euro per jaar.”