Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Rotterdam~events
Rotterdam~events
22 maart 2015

Mobiele zendmast Vodafone op waterstof

Bij grote evenementen heeft Vodafone extra capaciteit nodig. Een mobiele zendmast op waterstof brengt uitkomst.

Vodafone Nederland is een pilot gestart om een mobiele zendmast in Rotterdam volledig op waterstof te laten draaien. De elektriciteit van de mobiele zendmast wordt hierbij opgewekt door een brandstofcel die gevoed wordt met de waterstof en zuurstof, de schoonste bronnen van energie

De brandstofcel heeft geen CO2-uitstoot en produceert als enige bijproduct warm water. Daarbij is dit systeem ook nog eens heel stil. Door gebruik te maken van de klimaatvriendelijke brandstof wordt de CO2-uitstoot van de zendmast met 30 ton per jaar verminderd ten opzichte van de voorheen toegepaste traditionele diesel generator.

Mobiele zendmasten worden vaak tijdelijk ingezet, bijvoorbeeld tijdens grootschalige evenementen of voor het opvangen van lokale verstoringen. Ook worden ze soms permanent geplaatst in afgelegen gebieden. Deze mobiele masten hebben geen aansluiting op het vaste elektriciteitsnetwerk van Nederland.

Ook een idee voor een van de vele honderden muziekfestivals van Nederland, waar nu nog vaak dieselgeneratoren staan te brommen?

Bron van dit artikel