Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Voedseltransitie
Voedseltransitie
01 oktober 2017

Wat is er nodig voor een voedseltransitie?

Voedseltransitie gaat niet over voeding met minder suiker of zout. Het hele systeem van voedselproductie moet op de schop. In de Betuwe is zo’n transitie begonnen, vanuit de appelboomgaard. De hele omgeving wordt meegesleurd in deze verduurzaming.

Aan de hand van dit icoonproject duikt de P+ Special deze week in het thema ‘voedseltransitie’. Begint dat bij een betere voeding? Nee, dus. Het begint met het organiseren van de omgeving, met het oprichten van een breed samenwerkingsverband. In dit geval de Coöperatieve Betuwse Fruitmotor. Zowel telers tot consumenten zitten er in. Ook de Stichting DOEN ondersteunt het initiatief. De aanjagers zijn Peter van Luttervelt en Hilde Engels.

Het is fascinerend hoe Engels en Van Luttervelt met deze 'Fruitmotor' duidelijk maken hoe het verder moet met de voedselproductie op de wereld. Opererend vanuit de Betuwe leggen ze de vinger op de zere plek. Er is de afgelopen honderd jaar een systeem opgetuigd waarin de keten van voedselproductie gericht is op een maximale opbrengst per hectare, per dier of per vierkante meter schapruimte in de supermarkt. En dat tegen de laagste prijs.

Voedseltransitie gaat dus niet alleen over gezonder eten, dat minder zout bevat, minder geraffineerde suikers, minder vetten en allerlei andere bestanddelen. De benodigde ommekeer is breder. Het gaat over een voedselproductie die is gericht op kwaliteit, op herstel van biodiversiteit, op een gezonde bodem, op producten waarin de ‘true price’  is inbegrepen, de kosten van natuurlijk kapitaal die nu voor lief worden genomen. Het gaat bovendien over landbouwproducten waar de omgeving zich eigenaar van weet.

Lees het interview met Engels en Van Luttervelt in de P+ Special (PDF): hoe pakt voedseltransitie in praktijk uit?

Downloads

Meer info download je hier:

Lees alles over voedseltransitie (500 kb)