Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
vogelveilig
vogelveilig
21 november 2011

Beloning voor vogelveilige gebouwen

Amerika’s duurzaamste gebouwen krijgen een label voor vogelveiligheid. Wanneer gebouwen voldoende ‘visuele herrie’ maken, kunnen ze extra punten verdienen om een LEED-certificaat te bemachtigen.

Wat wordt er onder ‘visuele herrie’ verstaan? Dat zijn reflecterende aanpassingen aan glazen wanden waardoor het onderscheid tussen de lucht en het gebouw veel duidelijker wordt. Het glas moet ook meer tekening bevatten of ondoorzichtig zijn. Ook belangrijk is ’s nachts alle licht in het gebouw uit te schakelen. Buitenlampen moeten niet hoog in de lucht steken.

Dat lijkt allemaal goed nieuws, maar ook is ontdekt dat veel groen rondom gebouwen voor meer ongelukken met vogels zorgt. Wanneer ze in de bosjes worden opgeschrikt, vliegen vogels sneller tegen het glas aan.

Het LEED-certificaat is het bekendste keurmerk in de Verenigde Staten voor het waarderen van ‘groene gebouwen’. Aan het bijkomende label hebben twee vogelorganisaties meegewerkt: de American Bird Conservancy en de Bird-Safe Glass Foundation. De eisen zijn eerst uitvoerig getest, zo meldde de New York Times. Inmiddels zijn er al 42.000 gebouwen in dit vogelveilige programma opgenomen. Geschat wordt dat in de VS ongeveer een miljard vogels per jaar tegen gebouwen aanvliegen.