Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Volkswagen
Volkswagen
29 september 2015

Volkswagen uit duurzame indexen

Volkswagen is geen duurzaam aandeel meer. De makers van de Dow Jones Sustainability-index verwijderen het Duitse autoconcern vanwege het manipuleren van de motorsoftware van dieselmotoren. Het bedrijf is nu 'under investigation'.

De duurzaamheidswereld hamert er steevast op dat corruptie de economie van complete landen lam kan leggen. Hoe waar dit is wordt duidelijk nu Volkswagen de software van de dieselwagens gemanipuleerd heeft om aan Amerikaanse milieunormen te kunnen voldoen. Als een kaartenhuis stort het degelijke Duitse bolwerk binnen een week in elkaar. Niemand lijkt op dit moment nog maar iets met VW te maken willen hebben. Zelfs importeur Pon, waar een grote terughoudendheid voor de media heerst, liet gisteravond op het Journaal weten geen diesels van VW meer naar Nederland te willen importeren.

Plaatsten de makers van de duurzame Dow Jones Sustainability-index VW een week geleden nog als ‘industry group leader’, nu hebben RobecoSam en S&P Dow Jones Indices de Duitsers uit de hele lijst geschrapt, ook al worden er toch ook fraaie en zuinige benzinemotoren geproduceerd. Er staan bij VW zelfs een hele range van elektrische auto’s op stapel.

“Duurzaamheid is de basis van het beleid van Volkswagen”, stelden de makers van de index pas nog, bij de bekendmaking. Waar baseerden ze zich op? In het duurzaamheidsverslag van VW was niets te lezen over de lastige Amerikaanse normen, die zich, anders dan in Europa, niet zozeer richten op het terugdringen van CO2-uitstoot maar op het kankerverwekkende stikstof.

Als dit voornemen werkelijkheid wordt, wordt de basis onder het kaartenhuis uit getrokken. De Sustainable Index is voor steeds meer grote beleggers een voorwaarde voor het investeren in duurzame bedrijven. Onder hen grote pensioenfondsen. Vooruitlopend op deze beslissing werd VW vorige week al uit de STOXX ESG Leaders-Index gezet. Professionele beleggers gebruikers ESG-criteria (Environment, Social en Governance-criteria) als norm.

De Dow Jones Sustainability Index leaders zonder VW
 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier