Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
merel, foto jan bom
merel, foto jan bom
13 juni 2013

Vogels in de tuin maken huis meer waard

Een huis met bijzondere vogels in de tuin kan zomaar 35.000 euro in waarde stijgen. Althans, in de Verenigde Staten, waar Texanen een mooie natuur blijkbaar goed op waarde weten te schatten.

Onderzoekers van de Texas Tech University bekeken in de plaats Lubbock de waarde van 368 woningen, verdeeld over 17 wijken, gedurende een jaar. Tegelijkertijd werden er ook de lijsten van vogeltellingen bij gepakt, met totalen aan vogels en ook bijzondere waarnemingen. Ook het aantal bomen in de wijk werd geteld. Het resultaat: huizen met tuinen met daarin bijzondere vogels brachten zomaar 35.000 euro meer op. Hoe meer verschillende vogels in de tuin, hoe hoger de prijs.

En dan is toch merkwaardig, want niet een makelaar vertelde dit verhaal er zelf bij. Wel dat er een groot park in de buurt was, maar dat leverde gek genoeg weer niet meer vogels in de tuin op.  Het kan niet anders dan dat potentiele kopers het gezang van de vogels onbewust oppikten, waardoor hun humeur beter werd. Vogelgeluiden werken dus minstens zo positief als de klassieke warme appeltaart in de oven, die ook verkoop bevorderend werkt. Kopers maken dus onbewust ook een keuze nadat ze in de tuin fraaie bomen hebben zien staan en wat gefladder hebben gezien.

Benieuwd wat ons paar huiskauwtjes waard zijn, onze nieuwe mussenfamilie, onze merels en lijsters en dan die rietzangertjess die op bezoek komen wanneer de rozen luizen krijgen. Vette pech dus ook voor kattenbezitters, die ’s nachts kapitaalvernietigende rooftochten ondernemen.

Website waarop het onderzoek te bestellen is
 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier