Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Wakawaka maakt doorstart
Wakawaka maakt doorstart
08 juli 2018

Opleiding TSM Business school redt WakaWaka

De reddende engel voor WakaWaka van Maurits Groen is TSM Business school uit Enschede, onderdeel van Freia Group van Albert-Jan Postma. Twee andere investeerders en grotere aandeelhouders in het ledlampen-bedrijf WakaWaka steunen de doorstart ook financieel: Michiel van Deursen (oprichter 2dehands.be) en Stichting Flowfund (Fred Matser).

TSM is voortgekomen uit de Universiteit Twente om met name technische studenten bij te scholen op gebied van bedrijfskundige kennis en leiderschapsvaardigheden. Dit biedt voor WakaWaka vele nieuwe mogelijkheden. Er zou zelfs een nieuwe opleiding ‘Investeren met Impact’ uit kunnen ontstaan. WakaWaka vormt een prachtige en bijzonder case voor de studenten, aldus Albert-Jan Postma, die zelf eerder ondervond wat het is om failliet te gaan.

Geruststelling is er ook voor crowdfunders die dachten hun investering kwijt te zijn. Groen en zijn mede-compagnon Camille van Gestel beloven: “In overleg met Albert-Jan is besloten om iedereen die via Symbid of OnePlanetCrowd certificaten van aandelen in WakaWaka hadden, hun volledige inleg terug te geven in certificaat aandelen in de nieuwe onderneming. Er zal gezorgd worden voor volledig herstel van de rechten van de certificaathouders.”

Crowdfunders die nog een aflossing tegoed hadden op hun lening aan WakaWaka via GeldvoorElkaar en OnePlanetCrowd, zullen deze ook terugkrijgen. De nieuwe onderneming neemt de verplichting tot aflossing over en zal ook hiervoor in contact treden met de crowdfunders. 

Ook de geplande leveringen van lampjes op zonnepanelen aan projecten gaan door, laat WakaWaka weten: "Door de liquiditeitsproblemen waar WakaWaka mee te kampen heeft gehad is een achterstand ontstaan aan leveringen van producten aan impactprojecten. De afgelopen maanden is er desondanks ingelopen op de achterstand en zijn er WakaWaka’s geleverd aan projecten in Libanon, Lesbos, Colombia, Puerto Rico, Mali en Bangladesh. We hopen hierover binnenkort meer te kunnen vertellen. De overgebleven verplichting wordt door de nieuwe onderneming  overgenomen en de intentie is het beloofde aantal units alsnog te produceren en te distribueren via diverse impact projecten in samenwerking met humanitaire hulporganisaties.” 

Goed nieuws dus ook voor Westerse toeristen die de WakaWaka-panelen op verre afgelegen vakanties meenemen om hun smartphone op te kunnen laden.

Meer over de TSM Business School