Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Wakuli thuiswerkpakket
Wakuli thuiswerkpakket
25 november 2020

Koffiecups Wakuli voor thuiswerkende werknemers

Een mooie geste van bedrijven aan medewerkers die thuis moeten werken, als gevolg van de coronacrisis. In plaats van een praatje aan de koffieautomaat kunnen zij een bijzonder koffiepakket door de brievenbus ontvangen. De afzender: het eigen bedrijf. De aanbieder: de Amsterdamse koffiebrander Wakuli, die koffieboeren driemaal zo hoog beloond als de inkoper van een supermarkt: geen 7 procent van de opbrengst, maar 22 procent.

Wij probeerden de cups voor de Nespressomachine uit. Topkoffie. Heel bijzonder van smaak. Zo wordt thuiswerken bijna een feestje, voor iedereen.

Wakuli noemt het geen ‘fair trade’ maar ‘direct trade’. Het jonge bedrijf bedoelt daarmee dat het alle overbodige schakels uit de lange koffieketen haalt, stelt medeoprichter Yorick Bruins.

Bruins was jarenlang werkzaam als adviseur van boerencoöperaties in Tanzania. Hij zag bevriende Afrikaanse boeren de koffieplanten uit de grond trekken en vervangen door andere gewassen, simpelweg omdat er te weinig werd verdiend. Voordat koffie bij de consument in huis lag, ging deze eerst nog langs een lokale opkoper, tussenhandelaren, wereldbeurzen, importeurs en supermarkten. Door die inefficiënte keten en machtige tussenschakels worden kleinschalige koffieboeren alleen maar armer, terwijl de consument ontraceerbare koffie drinkt, stelt Bruins, die in 2019 Wakili begon. Hij en zijn partners hebben zich ten doel gesteld om in 2025 één miljoen huishoudens in heel Europa te verbinden met 50.000 koffieboeren in verschillende koffielanden.

Bruins: “Veel boeren ontvangen een niet-leefbaar inkomen, omdat te veel partijen mee willen profiteren van de noeste arbeid op de plantages. Waar boeren doorgaans zo’n 7 procent van de opbrengst krijgen, ontvangen ze voor de direct trade Wakulibonen zo’n 22 procent. Bovendien is de koffie vers gebrand en ligt hij vlak daarna op de deurmat.”  

Wakuli biedt ‘thuiswerkpakketten’ in tal van vormen en maten. Er zijn niet alleen composteerbare cups voor in de Nespresso-machine. Er is keuze uit koffie afkomstig uit Peru, Nicaragua of Indonesië, een koffieblend (100% Arabica uit Brazilië en Mexico) of een maandelijks variërende New Origin koffie uit wisselende koffielanden. Er is keuze tussen bonen, filtermaling, espressomaling of een pakket met cups. En ook voor fanatieke theedrinkers zijn er opties. Er zijn Wakuli-thuiswerkpakketten verkrijgbaar vanaf 9,95 euro per werknemer.

Voor meer informatie: de thuiswerkpakketten van Wakuli