Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
illustratie Pieter Geenen
illustratie Pieter Geenen
05 februari 2012

Sneek: warmte van eigen poep

Sneek heeft de wereldprimeur. In deze koude dagen zitten de bewoners van de wijk Noorderhoek er warmpjes bij. Warmte van eigen poep.

In het volgende nummer van P+ een uitvoerig verslag van deze bijzondere toepassing. Daaruit blijkt: we hebben het helemaal fout gedaan. We hadden nooit het water uit het toilet moeten samenvoegen met het water uit de douche. En al helemaal niet met het water uit de hemel. Stom stom stom. Als we alle afvalwater niet in een-en-hetzelfde rioolpijp afvoerden, maar afzonderlijk verwerkten, dan verbruikten we nu veel minder water, maakten we stroom en warmte en hielden er zelfs kunstmest aan over. In de woonwijk Noorderhoek in Sneek staat het energiehuis WaterSchoon waar dit allemaal wel gebeurt.

Milieutechnoloog Brendo Meulman installeerde enkele jaren geleden de eerste proefopstelling in zijn eigen garage. Hij maakte de deuren voor P+ open en liet ons kennis maken met de verbluffend eenvoudig ogende vinding. “Dit is het einde van het riool van mijn wijkje.”

Al snel was duidelijk dat het systeem werkte. Er kon aan de opschaling worden begonnen, even verderop in Sneek. Ook die lokale waterzuiveringsinstallatie werkt nu, in een huisje zoals andere huisjes in een woonwijk. Meulman: “Hier maken we warmte en kunstmest van alle organische afval dat de bewoners in Noorderhoek produceren.”

Net als bij een gewone waterzuivering haalt dit project WaterSchoon alle vervuiling uit het rioolwater, zodat het veilig in de Friese Meren kan uitstromen. Zelfs de resten van medicijnen worden er in de toekomst uitgehaald.

Veel meer details over deze vinding in het komende nummer van P+. Wie zich nu abonneert leest alles over alle andere voordelen die Meulman hier heeft gerealiseerd, zoals de winning van kunstmest uit urine. Ook dat is belangrijk, want fosfaten zijn grondstoffen die eindig zijn en maar door twee landen worden geleverd: China en Marokko.

Abonneer nu op P+ People Planet Profit

Tekst Jan Bom

Illustratie Pieter Geenen

 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier