Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Anton Luiken Texperium
Anton Luiken Texperium
19 november 2012

Spijkerbroek moet terug naar designtafel

Welke onderdelen van een spijkerbroek maken de katoen moeilijk te herwinnen? Designers: zoek alternatieven voor de knopen en de rits. En druk de wasvoorschriften af op de binnenzak, adviseert Anton Luiken van Texperium.

De recycling van jeans komt op gang. Grote modemerken als G-Star hebben de ambitie om ‘maagdelijke’ katoen steeds meer te gaan mengen met ‘gebruikte’ katoen. Het milieuvoordeel is enorm, want de katoenteelt vraagt een enorme hoeveelheid water en vaak ook gifstoffen.

De eerste ervaringen met textielrecycling zijn er. Bij het uit elkaar pluizen van bestaande spijkerbroeken blijven onderdelen als ritsen en knopen en de ‘spijkers’ over. Maar dat zijn nog niet eens de lastigste onderdelen om er uit te vissen, zegt Anton Luiken van Texperium, een open innovatiecentrum in Haaksbergen. Hij werkt nauw samen met het bedrijf Frankenhuis in dezelfde plaats in Twente, de enige specialist in Nederland op het gebied van ‘vervezelen’ van gebruikte kleding. Luiken was diegene die het voorstel voor subsidie begeleidde, waardoor het Eco-Innovatieprogramma van de EU besloot mee te werken aan de bouw van de intelligente sorteermachine bij Wieland Textiles. Luiken was uiteraard bij de wereldpremière van de onthulling aanwezig.

Luiken zit al een tijdje in deze wereld. Hij draagt een shawl die gemaakt is van ingenomen kostuums van KLM-personeel. Als je goed kijkt, is het blauw lichter dan de rokken en jasjes van de stewards en stewardessen. Luiken: “Uit veiligheidsoverwegingen liet de KLM alle bedrijfskleding eerst vermalen, zodat kwaadwillenden er geen gebruik van kunnen maken. Daardoor is de stof een combinatie van verschillende grondstoffen geworden. Er zitten ook witte stukjes in, van de hemden.”

Met jeans gaat het net zo. Luiken: “Ook de katoen van een spijkerbroek wordt vervezeld zodat het weer grondstof wordt. Die grondstof wil je graag 100 procent zuiver hebben. Metalen onderdelen als knopen en ritsen kun je er nog wel uitvissen, maar dat is onmogelijk met de waslabeltjes die vaak op kunststof worden gedrukt. Vroeger was dat een enkel lusje, maar het zijn nu al complete pakketjes geworden, met de maten er op en alles. Als je de jeans gaan vermalen, gaan die labels mee en krijg je vervuiling van minimale snippertjes kunststof. En dat wil je niet.”

Zijn oplossing is heel simpel. Weg met die waslabels. Maar wat dan? Waar moet je dan zoeken naar de breedtemaat en de lengte van de pijpen? De tip van Luiken aan de mensen achter de designtafels: “Druk die af op de katoenen binnenzak van de jeans. Dan is het hele probleem opgelost.”

Website Texperium