Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
watertap op scholen
watertap op scholen
22 januari 2013

Geen cola, maar kraanwatertap op school

Het drinkwaterbedrijf wil het, scholen willen het, ouders willen het. Kinderen zelf zijn ietsje minder enthousiast. Toch moeten opvallende watertappen op scholen de jeugd afhouden van dik makende zoete limonade.

Waterbedrijf Vitens gaat het komende jaar 10 watertappunten plaatsen op scholen. Daarnaast wil het waterbedrijf scholen overhalen om zelf ook kraanwatertappunten te plaatsen om zo bij te dragen aan een gezondere levenswijze van kinderen.

Uit onderzoek van TNS Nipo blijkt dat de missie op flinke bijval kan rekenen van de ouders. Maar liefst 90 procent van de ouders vindt dat er een kraanwatertappunt in het schoolgebouw moet staan, zodat hun kinderen meer water gaan drinken. De kinderen zijn het er iets minder mee eens, maar toch vindt nog steeds maar liefst 77 procent van hen dat de scholen voor een watertappunt moeten zorgen. Ook blijkt dat een derde van de kinderen het vies vindt en daarom geen water drinken, als zij voor het vullen van hun flesje naar het toilet moeten.

De helft van alle scholieren geeft dan ook aan dat zij meer water zouden drinken als een school dit op een wat aantrekkelijkere manier zou aanbieden op een prominente plek, bijvoorbeeld net als de frisdrankautomaten in de kantine of in de gang. De wens van de ouders en scholieren staat in schril contrast met de werkelijkheid. Maar 30 procent van de scholen heeft een waterkoeler of kraanwatertappunt in het schoolgebouw staan. Dat terwijl 94 procent van deze middelbare scholen wel een of meerdere frisdrankautomaten heeft staan.

Vitens probeert met de kraanwatertappunten op scholen bij te dragen aan een gezondere levensstijl van de scholieren. Overgewicht is een probleem bij scholieren. De verwachting is dat als de huidige groei zich voortzet, in 2015 15 tot 20 procent obees zal zijn. Deze alarmerende cijfers waren voor de waterbedrijven eerder al aanleiding om zich aan te sluiten bij het JOGG-initiatief (Jongeren Op Gezond Gewicht), een beweging voor een gezonde omgeving en een gezonde jeugd. Het komende jaar staat JOGG het in het teken van kraanwater.

Scholen kunnen op de onderwijsbeurs in de Jaarbeurs een aanvraag doen voor een Join the Pipe kraanwater tappunt bij Vitens. Een tappunt kost de school 2500 euro. Vitens draagt bij door de aansluitkosten voor haar rekening te nemen. Tijdens de onderwijsbeurs verloot Vitens daarnaast 10 tappunten. Scholen kunnen een verzoek om een tappunt neerleggen bij de stand van Vitens.

Elk Join the Pipe tappunt financiert mee aan een waterproject in Afrika of Azië. Vitens is samen met de stichting Join the Pipe te vinden op standnummer 09.B053. De onderwijsbeurs NOT duurt tot en met 26 januari.

De website Waterkennis biedt meer informatie