Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Waterwatch Foundation, Ad Bastiaansen
Waterwatch Foundation, Ad Bastiaansen
27 november 2014

Waterwatch Foundation: TomTom voor plantengroei

Gaan de oogsten omhoog, met gebruik van minder water en minder mest? Wereldwijd? P+ presenteert de Waterwatch Foundation.

De belofte van de Waterwatch Foundation is om hongersnood te voorkomen tegen de tijd dat deze wereld door 9 miljard mensen wordt bevolkt. Daarom wordt dit artikel in de nieuwe P+ in het Engels gepubliceerd. Zie de gratis PDF, linkerkolom onderaan.

Hieronder het begin van het artikel, waarin Bastiaansen zijn aanbod aan boeren en de overige agribusiness uitlegt.

Het nieuwe weerbericht verschijnt op de mobiele telefoon. Een advies. Morgen water geven. Vrijdag bijmesten. Gratis, voor boeren in Kampen, Kenia of Cambodja. Verzorgd door de Waterwatch Foundation, vanuit de New World Campus in Den Haag.

Hij weet het nog precies hoe belangrijk het weerbericht was, vroeger, op de boerderij. Als jongetje leerde Ad Bastiaansen (1954) dat deze voorspelling van levensbelang was. Luisterde je niet, dat zou de oogst wel eens kunnen mislukken. Het was een heilig moment. “Tijdens het eten stond de radio aan. Als het weerbericht begon, moest je altijd stil zijn. Niet praten”, zo herinnert hij zich levendig.

Hoe anders is de wereld nu, een halve eeuw later. De boerenzoon van toen werd een bedrijfskundige die meewerkte aan het succes van TomTom. Op basis van gedigitaliseerde straten rijden automobilisten nu zonder zorgen naar het adres van hun bestemming. “Ik heb meegewerkt aan de bouw van Teleatlas, een databank van straten. De atlas is acht jaar geleden aan TomTom verkocht.”

Want, er was een nieuw idee. Wat hij met straten hadden gedaan, zou hij ook met landbouwgrond kunnen doen. In plaats van in wegen kun je wereld ook indelen in vakken. Door data van satellieten te combineren met de gegevens van meteostations op aarde, kun je zo tal van partijen in de agribusiness deskundig adviseren. Of het nu een koffieboer in Brazilië is, of een rijstboer in China. “Ik ben nu een databoer voor gewone boeren”, typeert Bastiaansen zichzelf, met een woordspeling.

“U maakt nu dus een TomTom voor boeren?”
Bastiaansen corrigeert: “Nee, dan zou je denken dat we boeren uitleggen hoe ze met hun tractor over het land moeten rijden. Nou, dat weten ze zelf wel. Nee, het is een TomTom voor alle plantjes.”

Die uitspraak vergt enige uitleg. Eerst was er het bedrijf eLeaf, dat hij met twee neven oprichtte. eLeaf ontwikkelde een techniek om de conditie van de bodem en gewassen in kaart te brengen. Het is een commercieel bedrijf, dat heel kleinschalig kan adviseren. eLeaf kan advies geven over ‘tegeltjes’ van 20 bij 20 meter. Bastiaansen: “We krijgen bijvoorbeeld aanvragen van iemand die een stukje grond wil kopen: kun je even kijken wat er de afgelopen tien jaar met dit perceel gebeurd is? Is het verwaarloosd? Hoeveel ton aardappelen heeft het opgeleverd?”

De later opgerichte Waterwatch Foundation werkt op veel groter schaal, met forse tegels van 250 bij 250 meter. De ambitie is ook veel groter: het oplossen van mondiale problemen op het gebied van voedselzekerheid en efficiënt watergebruik. “Wij bieden daarvoor een nieuwe wereldstandaard aan”, zegt Bastiaansen. “Het is een uniforme data-infrastructuur waardoor het mogelijk wordt informatie over water- en voedselzekerheid met elkaar te koppelen, te analyseren en te vergelijken. Op mondiaal niveau.”

Het is net als met de telefoon of het internet belangrijk dat er wereldwijd een uniforme standaard op dit gebied komt. Bastiaansen: “Het aanbod van databases in de wereld is nu erg gefragmenteerd. De Waterwatch Foundation maakt één database, de Global Vegetation Database 3.0. Als een ngo in Brazilië met deze database werkt, kunnen de collega’s in Kenia er ook direct mee werken. De belanghebbenden in voedselproductie kunnen informatie met elkaar uitwisselen, vergelijken en “best practises“ doorgeven. Met de huidige patchwork aan uiteenlopende datasets is dat niet mogelijk. Het unieke is dat deze database beter toegankelijk is, laagdrempelig en… gratis. Bovendien is het een kwantitatieve database. Per pixel kunnen er exacte hoeveelheden zoals kilo’s, liters of grade aangeven worden. Dat maakt ons uniek omdat alle andere data op de wereld index data zijn. Daarmee kun je geen software applicaties maken.”

“Kan een satelliet dan uiteindelijk de vruchtbaarheid van de grond meten?”
Bastiaansen: “Dat is niet nodig. De satelliet ziet dat het plantje groeit, zodra het boven de grond komt. Het blad vertelt waar het gewas staat en hoe het zich voelt. Welk gewas er goed op welke grond gedijt.”

Meer over de Waterwatch Foundation

De Waterwatch Foundation neemt intrek in de New World Campus
 

Downloads

Meer info download je hier:

Article: From weather report to growth report P+ (648 kb)