Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
We Fashion met RE-MO label
We Fashion met RE-MO label
02 april 2013

We Fashion: Grijs vest en trui van herwonnen vezels

Dit najaar komen bij kledingconcern We een vest en trui van ‘herwonnen vezels’ in de etalage te hangen. Na het produceren van shawls van oude KLM-uniformen is oud-wielrenner Martin Havik ook nu weer de regisseur. Ditmaal verbond hij een Nederlandse winkelketen aan de Italiaanse stoffenmakers in de stad Prato, vlakbij Florence.

De twee stoere grijze mannenstyles zijn nu nog niet gemaakt van vezels die WE Fashion zelf in de winkels inzamelt onder de noemer ‘We Recycle’. In dit project werkt WE Fashion nauw samen met Recycle-Movement (RE-MO) van Havik, die op zijn beurt weer wordt ondersteund door innovatiecentrum Texperium en Agentschap NL.

Bij Texperium is het certificaat RE-MO ontwikkeld, een track & trace systeem waarmee kan worden vastgesteld uit hoeveel procent gerecyclede vezels een kledingstuk bestaat. Via een QR code op het kledinglabel kan de consument zien hoeveel C02, water en energie er is bespaard met de productie van het artikel. De consument krijgt een uniek inzicht in alle stappen in de productieketen, van grondstof naar retailer, die op deze manier volledig transparant wordt gemaakt. De besparing wordt berekend met behulp van de MODINT Ecotool. WE voldoet door deelname “aan een correcte werkwijze, de RE-MO way of working”. Dat wil zeggen dat er voldoende aandacht is voor veiligheid, milieu, sociale omstandigheden en product kwaliteit.

In het geval van het grijze vest en de grijze trui zal het label vermelden:
+ 46 procent recycled polyether
+ 25 procent virgin viscose
+ 15 procent recycled cotton
+ 09 procent recycled wool
+ 05 procent recycled PA

Het is dus overduidelijk een samengesteld mengsel, waarin verschillende ‘afvalstromen’ tot een nieuw product zijn gemaakt. Per kilo stof scheelt dit 1,43 kilogram CO2, 33,26 Mjoule aan energie en maar liefst 1742,5 liters water. Vooral de katoenteelt is een enorme ‘waterslorper’.

WE Fashion startte in Nederland een jaar geleden met WE Recycle. Een programma dat dit jaar wordt uitgebreid naar de overige Europese vestigingslanden. Consumenten die een tas met oude kleding inleveren bij een WE store ontvangen direct 5 procent korting op hun aankoop.

De twee gerecyclede styles zijn vanaf augustus te koop in WE Men stores in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Deze testcase is voor WE Fashion een eerste stap richting het volledig recyclen van producten. Door het creëren van een ‘closed loop’ in de productieketen draagt WE Fashion haar steentje bij aan een beter milieu.

“Samen met RE-MO laten wij zien dat je met een beetje creativiteit en anders denken over het productieproces hele mooie nieuwe kleding kunt maken. Op deze manier belasten wij het milieu minder en zorgen wij ervoor dat hoogwaardige textielvezels niet verloren gaan in minderwaardige producten, zoals bijvoorbeeld isolatiemateriaal of, nog erger, in de vuilverbranding terecht komen. Wij zijn zeer trots dat wij gezamenlijk voorop lopen in deze positieve ontwikkelingen”, aldus Wouter Kolk, CEO van WE Fashion.
 

Website van We Recycle