Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Nederland groen
Nederland groen
14 januari 2018

Week vol duurzame verwachting

Er zit deze week een agenda vol duurzame verwachting aan te komen. Het is niet alleen de week van de Circulaire Economie, maar MVO Nederland lanceert op het Nieuwjaarevent de Agenda voor Duurzaam Nederland, staatssecretaris Stientje van Veldhoven neemt de 5 Transitieagenda’s in ontvangst en BuySocial lanceert een platform waarop organisaties diensten van sociale ondernemingen kunnen inschakelen. De aftrap van het jaar is overweldigend van kwaliteit en ambitie bij bedrijven en overheden.

Maandag 15 januari: Van Veldhoven ontvangt 5 Transitieagenda’s

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) neemt namens het kabinet de vijf transitieagenda’s in ontvangst die de contouren schetsen voor een circulaire Nederlandse samenleving in 2050.

De vijf aangeboden agenda’s zijn het vervolg op het vorig jaar gesloten Grondstoffenakkoord.

+ De agenda Biomassa en Voedsel beschrijft wat ervoor nodig is om onze voedselvoorziening circulair te maken.

+ De transitieagenda Bouw gaat over onze gebouwen en infrastructuur, zoals wegen, bruggen, dijken, spoor en riolering.

+ De agenda Consumptiegoederen gaat zowel over producten met een korte omloopcyclus, zoals verpakkingen en wegwerpmaterialen, als producten met een langere omloopcyclus, zoals kleding en wasmachines.

+ Alle producten met Kunststoffen zijn over ruim dertig jaar circulair. Ze hebben een kleine milieuvoetprint en zijn gemaakt van hernieuwbare kunststoffen van een gegarandeerde kwaliteit.

+ Tot slot beschrijft de transitieagenda Maakindustrie hoe we de voorzieningszekerheid van kritische materialen kunnen vergroten, de milieudruk van producten uit deze industrie kunnen verlagen en de kringloop van producten uit de maakindustrie kunnen vervolmaken.

De overhandiging vindt plaats in de Fokker Terminal in Den Haag en begint om 14.00 uur.

Dinsdag 16 januari: BuySocial lanceert Social Impact Market

Ook de sociale agenda wordt deze week vernieuwd. BuySocial lanceert de vernieuwde Social Impact Market, hét online platform dat vraag en aanbod van sociaal ondernemers bij elkaar brengt.  Het doel van het Buy Social is om bedrijven en overheden sociaal te laten inkopen. 

Voor steeds meer bedrijven is alleen winst maken niet meer voldoende. Het bereiken van maatschappelijke waarde of impact wordt steeds belangrijker. Een manier om impact te creëren is door in te kopen bij sociale ondernemingen. Door diensten en producten af te nemen bij sociale ondernemingen kunnen bedrijven hun impact vergroten en bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen.

De Social Impact Market maakt het mogelijk te zoeken op branche, regio, Sustainable Development Goal en/of impactgebied. Op deze manier ondersteunt de Social Impact Market private en publieke organisaties in het realiseren van hun MVO-doelstellingen

Locatie: Social Impact Factory, Vredenburg 40 in Utrecht.
inloop vanaf 15.00u.

Meer over Buy Social

 

Woensdag 17 januari: Rijkswaterstaat presenteert circulaire economie

Rijkswaterstaat organiseert een week lang op indrukwekkende wijze activiteiten in het kader van de week van de circulaire economie. Ook op woensdag, wanneer met de Werkconferentie: ‘Samen Circulair’, waar ook ProRail aan meewerkt. Aanvang 12.30 uur, in de Metaalkathedraal in Utrecht. Tijd: 12.30 – 17.30 uur. Hier het programma dat Rijkswaterstaat de hele week neerzet.

Maandag 15 januari

Grondstoffen zijn niet eindig! Alternatieven  voor infrabeheerders
Locatie: Utrecht, Westraven
Tijd: 12.00 – 13.00 uur

State-of-the-art circulaire ontwerpprincipes door AMROR
Locatie: Utrecht, Westraven
Tijd: 14.00 – 16.30 uur

Dinsdag 16 januari

Circulair ontwerpen. Een arenasessie met InnovA58
Locatie: Utrecht, Westraven
Tijd: 09.00 – 12.00 uur

Op weg naar circulair asfalt
Locatie: Utrecht, Westraven
Tijd: 09.00 – 12.30 uur

Duurzaamheid in assetmanagement: Het materialenpaspoort
Locatie: Utrecht, Westraven
Tijd: 13.00 – 16.30 uur

Circulaire borrel
Locatie: Utrecht, Westraven
Tijd: 16.30 – 18.30 uur

Woensdag 17 januari

Werkconferentie: Samen Circulair (ProRail en Rijkswaterstaat)
Werkconferentie #DuurzameLeiders
Locatie: Utrecht, Metaalkathedraal 
Tijd: 12.30 – 17.30 uur

Donderdag 18 januari

Natuurlijk kapitaal en de circulaire economie
Tijd: 09.00 – 13.00 uur
Meer informatie volgt binnenkort.

Van autobezit naar autodelen. Wat kan je zelf doen?
Locatie: Utrecht, Westraven
Tijd: 12.00 – 13.00 uur

Eindsymposium Week van de Circulaire Economie
Locatie: Utrecht, Westraven
Tijd: 14.00 – 18.00 uur

De week van de circulaire economie telt door heel Nederland heen meer dan 40 locaties waar van alles gebeurt. Meer dan 2.500 professionals zijn hierbij betrokken. Meer evenementen van andere organisaties deze week:

Het programma van de Week van de Circulaire Economie

Donderdag 18 januari: MVO Nederland lanceert Agenda voor Duurzaam Nederland

De nieuwe economie bouwen we samen, stelt MVO Nederland. Op het Nieuwjaarsevent ‘Welkom in de nieuwe economie’ wordt duidelijk hoe het bouwwerk in elkaar komt te zitten. De nieuwe organisatie zet zwaar in op de koplopers onder de bedrijven, die snelheid in de duurzame transitie brengen, om de nieuwe economie zo snel mogelijk te realiseren.Directeur Maria van der Heijden geeft een preview van de Agenda voor de bv Nederland.

Vanaf 1 januari 2018 is MVO Nederland samen gegaan met De Groene Zaak, en vertegenwoordigt de bundeling 2500 duurzame ondernemers. MVO Nederland stelt: “Met onze Agenda voor een duurzaam Nederland laten wij je de kansen zien, zodat jij de slimste keuzes kunt maken voor een gezond bedrijf en een groene, sociale wereld. Ervaar de positieve energie in ons Koplopernetwerk en de kracht van het grootste duurzame bedrijvennetwerk van Europa.”

MVO Nederland en partners maken de toekomst al tastbaar: “Wandel als een festivalganger door de vier zones, waar het klimaat, de circulaire en inclusieve economie en internationaal MVO het podium krijgen.”

Het Nieuwjaarsevent start om 13.00 en sluit om 17.00 af met een netwerkborrel. Plaats TivoliVredenburg

Hier aanmelden voor Nieuwjaarsevent MVO Nederland