Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
willem lageweg, foto chris de bode
willem lageweg, foto chris de bode
31 augustus 2012

NSC: Oproep Lageweg nationale ambitie uitwerken

De oproep van Willem Lageweg van MVO Nederland om ons land wereldleider duurzaamheid te maken, krijgt een vervolg op het Nationaal Sustainability Congres. Lageweg lanceerde zijn oproep tot slim samenwerken in het nieuwe nummer van P+.

Wat nog ontbreekt, tussen alle goede voornemens en actieve coalities en organisaties, is volgens MVO Nederland een gezamenlijke nationale ambitie, een bindend punt op de horizon.

De organisatie van het Nationaal Sustainability Congres heeft de uitdaging van Lageweg meteen opgepakt. Organisator Folkert van der Molen heeft op 20 november invloedrijke leiders in de zaal, die de door Lageweg gewenste bundelingen tot stand kunnen brengen. Van der Molen: “In het eerste deel van de dag kijken we samen met de invloedrijke leiders John Elkington, Peter Bakker, Herman Wijffels en Bernard Wientjes terug op de afgelopen decennia. In het programma pakken we met onze ‘nieuwe leiders’ door op deze lessen, en kijken we samen naar de toekomst.”

Tot de nieuwe leiders rekent hij onder meer Jacqueline Zuidweg, Zakenvrouw van het Jaar 2012, Rogier Verheij, CEO NPSP Composieten, Lucas Simons, Founder and CEO NewForesight / SCOPEinsight en Young Global Leader, Aart van Veller, Founding partner Cool Endeavour, Marga Hoek, directeur De Groene Zaaken Simone Veldema, adviseur duurzaam ondernemen en innovatie GreenbizStartup/DesignThinkers. Zij stond onlangs nog in P+ bij de presentatie van ondernemers die nieuwe duurzame businessmodellen ontwikkelen.

Van der Molen vindt zelf dat er gezocht moet worden naar een combinatie van persoonlijk leiderschap en bundeling van krachten: "Als niet ieder persoonlijk maar ook in samenwerking initiatief neemt en leiderschap neemt, dan blijft het vaak bij mooie woorden." Om deze reden zal in het middagprogramma van de komende 13de editie van het congres (20 november aanstaande) een flink deel van het propgramma ingeruimd worden voor leiderschap en persoonlijke actie.

P+ is mediapartner van het Nationaal Sustainability Congres.

Willem Lageweg kreeg ook direct al reacties op het interview in P+, de eerste van Jan Juffermans, die vanuit De Kleine Aarde het concept ontwikkelde van de ‘voetafdruk’. Lageweg opperde dat deze denkrichting wel eens de overkoepelende ‘stip aan de horizon’ zou kunnen zijn, de nieuwe vlag waaronder alle betrokken organisaties onder kunnen varen. “We zijn een energie- en materialen-intensief handelsland. Een distributieland ook. Heel veel komt door Nederland en we staan nu al aan de wereldtop als het gaat over de kennis van recycling. Noem het Cradle to Cradle, noem het circulaire economie, het gaat erom dat we tot een systeemverandering komen waardoor we niet langer de planeet uitputten.”

Het gezamenlijke persbericht van MVO Nederland en P+ naar aanleiding van het themanummer over ‘Slim Samenwerken’ ging de afgelopen week als een bosbrand het internet over. Vooral management-gerelateerde websites toonden belangstelling. We geven hierbij de links naar een aantal gequote artikelen.

Kluwer management
Managers online

Duurzaam-ondernemen

Management Team

Vlaamse website

Green-deals

Het artikel in P+ zelf, met PDF

Aanmelden Nationaal Sustainability Congres
 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier